Öt százalék alatt az alapkamat

A 4,75 százalék történelmi mélypontot jelent, de meglepetést nem, sőt, több elemző a 25 bázispontosnál merészebb, fél százalékos csökkentést jósolt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

MNB logóA jegybank így immár az egymást követő kilencedik hónapban csökkentette 25 bázisponttal az alapkamatot. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője kedd reggeli értékelésében úgy fogalmazott: bár egyes elemzők szerint nagyobb kamatvágás lenne indokolt, de "olyan területen mozgunk, ahol eddig nem volt az alapkamat, ezért érdemes inkább óvatosan tekinteni az eseményeket".

Elemzők gyorsreakciója szerint mind a hazai, mind a nemzetközi környezet kedvező volt a kamatcsökkenésre: erősödödött a forint és mérséklődtek az állampapír hozamok. Egyelőre úgy tűnik, a ciprusi válság komolyabb negatív hatás nélkül járt, a Japán kormány óriási likviditásösztönző intézkedéseket jelentett be, ráadásul a feltörekvő piacokra ömlik a pénz.

A piac további, több mint 100 bázispontos (egy százalékos) kamatcsökkentésre számít a következő egy évben.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.