Az amerikai külügyminiszter Törökországot utasítgatja

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Isztambulban azt javasolta vendéglátójának, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek, hogy halassza el májusra tervezett látogatását a Gázai övezetben.

"Úgy gondoljuk, hogy a pillanat most igazán kritikus, és jobb lenne megvárni a kedvezőbb feltételeket" - mondta Kerry a török kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai utáni sajtóértekezleten.
   
Erdogan megerősítette azt a korábban már hangoztatott szándékát, hogy május 16-án esedékes egyesült államokbeli látogatása után, a hónap végén felkeresi a Hamász palesztin iszlamista mozgalom által ellenőrzött övezetet. Abbász mozgalma, a Hamásszal rivalizáló Fatah bírálja a tervezett utat, mondván, hogy az csak fokozná a palesztinok közti megosztottságot.
   


Kerry elmondta a sajtóértekezleten: "hosszú és építő" megbeszélést folytatott török kollégájával, Ahmet Davutogluval "annak fontosságáról, hogy elvégezzék a Törökország és Izrael közötti kapcsolatok megújításának feladatát".
   
Abbásszal az amerikai diplomácia vezetője arról beszélt, hogy a palesztinok életkörülményeinek javítása olyan bizalomnövelő lépés lenne, amely kedvezőbbé tenné a légkört a holtponton lévő izraeli-palesztin béketárgyalások felújításához. Kerry kijelentette: attól tart, hogy két-három év van csak a megegyezésre egy kétállami megoldásról, amely véget vethetne az évtizedes izraeli-palesztin konfliktusnak.
    
Az amerikai vendég felszólította Törökországot, hogy nyissa meg újra az ortodox ökumenikus patriarkátus teológiai főiskoláját Heybeli Ada (görög nevén Halki) márvány-tengeri szigeten. A török hatóságok 1971-ben záratták be a főiskolát arra az akkor elfogadott törvényre hivatkozva, amely megtiltotta magánfőiskolák működtetését Törökországban. Kerry még vasárnap találkozik Isztambulban I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, az ortodox egyház szellemi vezetőjével.

MTI - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.