Tovább dagad a Fidesz offshore-botránya

Az elmúlt másfél évben több milliárd forintnyi fejlesztési pénz vándorolt különböző hátterű offshore cégekbe. A Fidesz és MSZP összekapaszkodva próbálja megakadályozni a Jobbik vizsgálódását.

Az elmúlt másfél évben több milliárd forintnyi fejlesztési pénz vándorolt különböző hátterű offshore cégekbe. A Fidesz és MSZP összekapaszkodva próbálja megakadályozni a Jobbik vizsgálódását.

Szilágyi GyörgyA Jobbik fideszes offshore ügyeket vizsgáló munkacsoportjának munkájáról, eredményeiről tartott sajtótájékoztatót Szilágyi György, a csoport egyik vezetője. A pályázatokon résztvevő cégek mintegy 10 százalékát vizsgálta meg a csoport. Már ezalapján is látszik, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb, és legnagyobb visszaélési ügye lehet a jelenlegi – mondta Szilágyi György.

A képviselő emlékeztetett, a Tocsik-ügy 800 milliós sikerdíjába a Horn-kormány belebukott, ez a jelenlegi ügy viszont – bár még csak az elején járnak – már hússzorosa a kilencvenes évek legnagyobb visszhangot kiváltó botrányának.

A csoport ezért tovább vizsgálódik, annak ellenére, hogy a Fidesz és az MSZP nagykoalícióban próbálja megakadályozni, ellehetetleníteni. Szilágyi hozzátette: az előző héten a Jobbik benyújtott egy határozati javaslatot, azzal kapcsolatban, hogy az általunk feltárt ügyekben az Állami Számvevőszék vizsgálatot folytathasson. Ezt a bizottságban a Fidesz és az MSZP kart karba öltve leszavazták. A nemzeti párt képviselőjének véleménye szerint a Fidesz és MSZP azért akarja mindenáron megakadályozni a vizsgálatokat, mert minden valószínűséggel érintettek lehetnek, mintahogyan az elmúlt 23 évben minden gazdasági visszaélésben szintén felmerült az érintettségük – tette hozzá.

Ezt támasztja alá, hogy az egyik feltárt ügyben egy fideszes balmazújvárosi képviselő cége szerepel, illetve egy MSZP-s országgyűlési képviselő, Neményi András által 2003-ben alapított cég. Újabb törvénytelenséget vet fel az is, hogy több pályázó céget egyszerűen eltüntettek az adatbázisból – mondta.

A képviselő emlékeztetett: a párt írásbeli kérdést nyújtott be a nemzeti fejlesztési miniszterhez, amely újabb, összértékben kétmilliárd forint megítélt pályázatnak a sorsát firtatja, vagyis azt, hogy az általunk feltárt cégek, amelyek átláthatatlan szervezetnek minősülnek, hogy nyerhettek a pályázatokon, amikor mind az alaptörvény, mind a nemzeti vagyonról szóló 2011-es törvény ezt tiltja.

A tegnapi nap folyamán a Jobbik feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségnél, amelyben hivatali visszaélés, valamint különösen nagy, vagy ezt meghaladó vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen – mondta a képviselő.

Elszívják a levegőt

A bizonyítottan offshore cégeknek számára juttatott források az amúgy is súlyosan tőkehiányos hazai kis- és középvállalkozások elől viszik el a fejlesztési pénzeket. Ők a rendkívül bonyolult pályáztatási eljárás kálváriáját végigjárva a legtöbbször csak a “nem nyert” választ kapják.

A munkacsoport szeretné elérni, hogy a törvénytelenül elherdált adóforintok visszaérkezzenek az államkasszába, és október 30-ig ismételten felosztásra kerüljenek, ezúttal már a hazai gazdasági élet szereplői között – tette hozzá.

A politikus szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elismerte, hogy nekünk van igazunk, hiszen azt írják, hogy mostantól megvizsgálják a pályázatokon résztvevő cégek tulajdonosi szerkezetét, átláthatóságát. A politikus szerint ezzel gyakorlatilag azt is kimondták, hogy az elmúlt másfél évben nem vizsgálták a cégek hátterét, tehát törvénytelenül ítélték oda a pénzeket, s hirdettek nyerteseket.

A párt azt szeretné, hogy az elmúlt másfél évért, súlyos milliárdok elherdálásáért legyen meg a felelős. Éppen ezért a párt követeli, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke nevezze meg felelősöket, majd maga is mondjon le. Szilágyi hozzátette: a NFÜ elnöke, Petykó Zoltán közvetlenül a Közgép felügyelőbizottságából ejtőernyőzött a fejlesztési pénzeket elosztó szervezet élére. Szilágyi szerint éppen ezen ügyek miatt pedig a fejlesztéspolitikáért felelős miniszternek is le kell vonnia a tanulságot, szintén le kellene mondania a pozíciójáról. 

BB – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/tovabb_dagad_a_fidesz_offshore_botrany