Gyöngyöspata Erdélyben is példát mutat

Erdélyben tartott előadásokat Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere a településről. A meghívások azután érkeztek, hogy Gyöngyöspata a képviselő-testület egyhangú határozata alapján Magyarországon elsőként tűzte ki a székely zászlót.

Gyöngyöspatára sorra érkeznek a felhívások a település nemzeti kezdeményezéseinek szélesebb közönség előtti ismertetésére. Így Juhász János Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere (Jobbik) és a polgármesteri hivatal jegyzője, dr. Fila László Székelyföldön, Hargita megyében, a Nyikó-menti Kobátfalván, az Unitárius Egyházközség meghívására a kobátfalvi unitárius templomban, majd a Fekete-Körös völgyi szórvány-magyarság egyik központjában, Köröstárkányban, a református templomban tartottak előadást Gyöngyöspata helyi szintű, ugyanakkor nemzeti megmaradásunk szempontjából igen jelentős és egyedülálló kezdeményezéseiről.

A meghívások fő témáját az adta, hogy Gyöngyöspata a képviselő-testület egyhangú határozata alapján Magyarországon elsőként tűzte ki a székely zászlót, szolidaritást vállalva a határon túli nemzetrészek jogszerű önrendelkezési törekvéseivel. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvendett a gyöngyöspatai képviselő-testület azon egyedülálló döntése is, hogy az Önkormányzat intézményeinek homlokzatára - ugyancsak elsőként Magyarországon - kifüggesztették a Magyar Hiszekegyet.

Nagy örömmel és érdeklődéssel figyelte az erdélyi hallgatóság a gyöngyöspatai önkormányzat azon egyedülálló kezdeményezését is, amellyel a magyar történelemben először vette védelmébe jogszabályi szinten az egységes nemzeti és kulturális kincsünket, a rovásírást, az utókor számára történő megőrzése érdekében.

Különösen nagy érdeklődést váltott ki a Gyöngyöspatai Önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló előadás, amelyben Gyöngyöspata Magyarországot a Szent Korona Országának, védőszentjének pedig a Boldogasszonyt, Magyarország Nagyasszonyát tekinti, és a Szent Korona oltalmába veszi az önkormányzat erdeit, vízforrásait és termőföldjeit.

Az előadásokat a település önfenntartó erejét és helyi társadalmának erősödését is eredményező, Gyöngyöspatán sikeres közmunka-programról szóló tájékoztató, majd kötetlen beszélgetés zárta.

alfahir.hu

 

 

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.