Körülvették a bostoni merénylők nagybátyjának házát

bostonA rendőrség körülvette a bostoni merénylet gyanúsítottjai nagybátyjának házát - jelentette a 7News televízió a Twitteren forrás megjelölése nélkül.

A nagybácsi, Ruszlan Carni, aki Washington egyik elővárosában él, előzőleg elítélően nyilatkozott a sajtónak a két Carnajev-fiú tettéről. "Nem érdemlik meg, hogy ezen a földön éljenek" - mondta.

Páncélozott járművek Bostonban

Páncélozott járművekkel és egy helikopterrel megerősített biztonsági erők zárták le az egyik bostoni előváros, Watertown egyik negyedét helyi idő szerint péntek reggel - számolt be korábban a CNN.

A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője, a 19 éves Dzsohar Carnajev után. A másik gyanúsított, a körözött terrorista bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette.

A hírtelevízió jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei péntek reggel átkutatták a szökésben lévő gyanúsított Boston melletti, cambridge-i lakását, amely a Norfolk Street 10. szám alatt található, de senkit nem vettek őrizetbe.

Dzsohar Carnajev - a CNN-nek egy pénteken nyilatkozó volt középiskolai osztálytársa szerint - a massachusettsi egyetem hallgatója.

Robbanóöv lehet a második gyanúsítotton a rendőrség szerint

A bostoni rendőrség attól tart, hogy a hétfői merénylet elkövetésével gyanúsított fiatalember robbanóövet visel, vagy robbanószerkezettel csapdát állított - jelentette a helyi WCW televízió rendőrökre hivatkozva.

A Boston Globe című napilap azt a hírt közölte, hogy a robbantás másik gyanúsítottja, a tűzharc következtében életét vesztő Tamerlan Carnajev holmijai között detonátort, elsütő szerkezetet találtak. Mindkét médium a Twitteren közölte az értesülést.

Csecsenföld elhatárolódik a merénylőktől

A csecsenföldi kormány leszögezte pénteken, hogy a bostoni merénylettel gyanúsított csecsen származású testvérpárnak semmi köze az észak-kaukázusi köztársasághoz.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Ramzan Kadirov csecsen vezető szóvivője elmondta, hogy a Carnajev család sok évvel ezelőtt Dagesztánba, majd Kazahsztánba költözött, ahonnan hosszú tartózkodás után az Egyesült Államokba emigrált.

A szóvivő hangsúlyozta: a testvérpár - Dzsohar és Tamerlan Carnajev - felnőttkorában, amikor gyaníthatóan "rossz útra tért", már nem élt Csecsenföldön.

Iszlamista linkeket tett közzé az egyik gyanúsított

Ekzöben a legfrissebb információk szerint Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantások még szökésben levő egyik gyanúsítottja iszlamista honlapokra és más, Csecsenföld függetlenségét követelő internetes oldalakra vezető linkeket tett közzé egy orosz nyelvű közösségi oldalon.

A VK nevű közösségi oldalon vezetett profilja szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev 2011-ben végzett egy jó hírű állami középiskolában a Massachusetts állambeli Cambridge-ben. Ugyanebben az évben 2500 dolláros ösztöndíjat kapott Cambridge városától továbbtanulásra. Általános iskolába az Oroszországhoz tartozó Dagesztán fővárosában, Mahacskalában járt.

Profiljában a beszélt nyelvek rovatban az angolt, az oroszt és a csecsent sorolta fel. A világnézetére vonatkozó kérdésre azt írta: "iszlám", a prioritások kategóriájában az áll, hogy "karrier és pénz".

Az AP értesülése szerint Dzsohar és bátyja, Tamerlan - aki péntek reggel a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette - együtt laktak Cambridge-ben. Az amerikai hírügynökség elérte a testvérek nagybátyját, Ruszlan Carnit, aki elmondta: a testvérek nagyjából tíz éve éltek az Egyesült Államokban.

Az AP Mahacskalában telefonon utolérte a Carnajev testvérek apját is, aki azt mondta, Dzsohar "nagyon intelligens fiú", másodéves egy amerikai orvosi egyetemen.

A spotcrime.com nevű honlap szerint Tamerlan Carnajevet 2009-ben őrizetbe vették a barátnője bántalmazása miatt. A 26 éves férfi amatőr bokszoló volt, egy 2009-es országos ökölvívóverseny résztvevői között is szerepelt.

 

MTI nyomán – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.