Áldott állapotot: sürgős megoldások kellenek

várandós nőA Magyar Tavasz Mozgalom Áldott állapotot! elnevezésű kezdeményezésével hivatalosan fordul a parlamenti képviselettel rendelkező pártokhoz.

Az elmúlt hetek során a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2011-es népszámlálás eredményeit. A katasztrofális eredmények számtalan vitatható következtetés levonásához szolgáltatnak alapot, egy valami azonban nyilvánvalónak tűnik: 2013 Magyarországa az összeomlás felé rohan és egyre gyorsuló ütemben közeledünk a demográfiai katasztrófa szakadéka felé – írja Stummer János elnök sajtóközleményben.

Magyarország lakossága tíz év alatt több mint 260 ezer fővel csökkent úgy, hogy az ország uniós csatlakozása és a nyugati munkaerőpiac megnyitása is hozzájárult a lélekszám csökkenéséhez. Magyarországon soha ennyire kevés házasságban élő ember nem volt, a magyar családoknak pedig csupán felében élnek gyermekek. Szintén súlyos, ezzel szorosan összefüggő probléma, hogy a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyei is jelentősen romlottak: nagyságrendileg két és félszer magasabb a fiatalok munkanélküliségi rátája Magyarországon, mint a teljes munkaerő-piaci ráta.

A pályakezdő diplomások egyre komolyabb elhelyezkedési nehézségeire és az ország egyre kétségbe ejtőbb demográfiai problémáira egyaránt részleges választ nyújtó javaslatunk a gyermekek után járó ellátások és kedvezmények köréhez tartozó biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátások közül a terhességi-gyermekágyi segélyre és gyermekgondozási díjra vonatkozik.

Javasoljuk, hogy a gyermekgondozási díjra és a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság megállapításánál a szülést megelőző két éven belül 365 napon át tekintsék munkaviszonynak a felsőfokú szakképesítést szerzett, illetve a tudományos (PhD) fokozat megszerzésére irányuló tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett anyák hallgatói jogviszonyát. Javasoljuk továbbá, hogy a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegének megállapítása ezen fiatal diplomás anyák esetében a mindenkori minimálbér 100 százalékához igazítva történjen.

A Magyar Tavasz Mozgalom még a tavaszi ülésszak során hivatalos úton is felkeresi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a parlamenti képviselettel rendelkező pártok képviselőit, továbbá a Magyar Országgyűlés  Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának tagjait, hogy támogatásukat kérjük. Minden bizodalmunk abban van, hogy Magyarország honanyái és honatyái kezdeményezésünk mellé állnak majd. Tudjuk, hogy Magyarország jelenlegi demográfiai válságára a Áldott állapotot! céljainak megvalósulása sem fog teljes gyógyírt jelenteni, de hisszük, hogy némi segítséget mégis adhatunk azoknak a fiataloknak, akik gyermekvállalással akarják kiteljesíteni életüket – áll a közleményben.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.