Kamerákat szerelnek számos vasúti átkelőhöz

A vasúti sorompó rongálói ellen az eddiginél is hatékonyabb fellépést ígér a MÁV. Videós megfigyelőrendszert telepítenek a vasúti-közúti szintbeli kereszteződésekbe, ezzel könnyebben kiszűrhetik a vétkes járművezetőket.

A MÁV és az Országos Rendőr-főkapitányság a héten együttműködési megállapodást kötött - írja a sonline.hu. Tervek szerint hazánkban 2014-ig közel 100 kereszteződést akarnak felszerelni videós megfigyelőrendszerrel. Szakemberek ettől azt várják, hogy egyrészt a rongálók kézrekerítése egyszerűbb lesz, másrészt az okozott kár hamarabb megtérül.

Mészáros Ákos, a közúti-szolgáltató ipartestület somogyi elnöke szerint dícséretes a fejlesztés. "Aki közlekedik, az bármikor hibázhat, ám vannak, akik a KRESZ-szabályait szándékosan megsértik, s így idéznek elő bajt" - mondta. A MÁV Zrt. kommunikációs osztálya az sonline-nak úgy nyilatkozott, Somogyban várhatóan Kaposváron, a Baross Gábor utcai átjárónál telepítenek videós megfigyelő rendszert, a már meglévő sorompó berendezések biztonságnövelő átalakítását pedig Kaposfüreden valamint Berzencén tervezik. Ennek során félsorompó kiegészítés és LED optika telepítés szerepel a tervekben. Ugyanakkor a közlekedésbiztonsági projekt következő két ütemében további 3-3 berendezés átalakítását tervezi a MÁV, a somogyi beruházás értéke pedig közel 22-27 millió forint lesz.

A MÁV szerint is szükség van a fejlesztésekre, jelzi ezt az is, hogy a pécsi igazgatóság területén – Somogy, Tolna, Baranya, s részben Zala és Fejér – évente nagyjából 80 esetben sorompó letörést regisztrálnak. Harsányi László, a megyei közlekedéstudományi egyesület tagja amondó: ha a közúti biztonságot kamerával lehet erősíteni, akkor erre kell költeni. Ha a közbiztonságot javíthatja a berendezés, úgy egészen bizonyosan a közlekedésben is eredményt hozhat.

Az évente többször megtartott balesetmegelőző kampányok mellett a közlekedésbiztonsági fejlesztéseket is kiemelten kezeli a nemzeti vasúttársaság, jelezte a MÁV. A zrt. 12,4 milliárdot fordíthat biztonságnövelő beavatkozásokra a baleseti gócpontokon. A tavalyi és idei előkészületeket követően elinduló, több projektelemből álló fejlesztések legkésőbb 2015. második felére befejeződnek.

A vasúthálózaton összesen 180 vasúti átjáróban történnek biztonságot javító beavatkozások. Korszerűsítik többek között a vonatérzékelést, diagnosztikai és monitoring berendezéseket telepítenek a vasúti pálya folyamatos ellenőrzésére és kiépítik a videós pályafelügyeleti rendszert is. A fejlesztés egyik célja a problémás vasúti átjárók átépítésének előkészítése, úgy, hogy az alacsony járművek is biztonsággal használhassák azokat.

sonline.hu - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.