Economist: Mégis nő a magyar gazdaság

penzMinden fanfár nélkül, csendben változtatta meg – mégpedig nagyon -  a Magyarországra vonatkozó idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzését a globális terjesztés brit hetilap, amely minden héten közöl számos országról gazdasági-pénzügyi adatokat.

Ezek közül az egyik az idén várható GDP-növekedés.

A jelenleg standokon kapható Economist eddig úgy értékelte, hogy a magyar gazdaság az idén nemhogy stagnálni, de csökkenni fog, mégpedig fél százalékkal. Ez állt a nyomtatott kiadásban. Az előfizetők számára elérhető internetes kiadásban tüntetik fel a jövő évi gazdasági növekedés előrejelzését is, amely hazánk esetében egészen a mostani kiadásig 1,3 % volt.

A londoni szerkesztőség most azonban alaposan revideálta a Magyarországra vonatkozó növekedési adatokat. E szerint az idén a gazdaság nemhogy zsugorodni, de növekedni fog, mégpedig 0,8 %-kal. Ez több mint 1 százalékkal – pontosan 1,3 %-kal – jobb a múlt hétig érvényben lévő előrejelzésnél. Az internetes kiadásban pedig a 2014-es GDP növekedést 1,8 %-osra várják, szemben az eddigi 1,3 %-os növekedési prognózissal.

Csak nem mégis a kormánynak lett igaza és valóban már az idén növekedésnek indul a magyar gazdaság, ami össznemzeti érdek?

Biztos válasz persze nem adható, de az feltétlenül bíztató, hogy az Economist mögött álló, a világ egyik legnagyobb agytrösztje, az Economist Intelligence Unit is már azon a véleményen van, hogy a magyar gazdaság nőni fog az idén.

Ugyanakkor néhány növekedési adat az Economist friss táblázatából: a kínai gazdaság az idén várhatóan 8,4 %-kal nő; az amerikai 2,1 %-kal, míg az euróövezet gazdasága fél százalékkal csökken. Az indiai gazdaság az idén 6,5 %-kal, az indonéz pedig 6,3 %-kal nő. Az orosz gazdaság növekedését a lap 3,3 %-ra várja, míg a görög 5 %-kal csökken.

 

Ordosz műhely

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.