„A Fideszt kitessékelni az Európai Néppártból”

szemleNEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2013-04-16

 

DER STANDARD

derstandard.at

„A Fideszt kitessékelni az Európai Néppártból” címmel az osztrák balliberális napilap arról ír, hogy az ENP-ben egyre inkább elegük van párttársainak a Fideszből. Múlt csütörtökön az ENP vezetőinek dubrovniki találkozóján abban egyeztek meg, hogyha a Fidesz-kormány nem vonja vissza a negyedik alkotmánymódosítást, a pártot kitessékelik a pártszövetségből. A lap az erdélyi Új Magyar Szó értesülésére hivatkozik. A cikk írója, Gregor Mayer elhallgatja,  hogy a lap ezen értesülését több illetékes is cáfolta már, beleértve Joseph Dault, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetőjét.


 

DIE WELT

welt.de

„Másként cselekszünk, mint a régi Nyugat-Európa” címen jelent meg Boris Kalnoky  interjúja Orbán Viktorral a „ konzervatív jobboldali” német lapban, amelynek bevezetőjében kiemeli, hogy Orbán úgy érzi, Brüsszel igaztalanul bírálja. A magyar miniszterelnök Brüsszelt merevnek és hajthatatlannak találta. (A miniszterelnök egyszerre adott interjút Kalnokyn kívül az osztrák Kurier és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának.) Orbán ebben elmondta, hogy azért nem lesz jelen az Európai Parlamentben 17-én, szerdán, amikor Magyarország ügye kerül terítékre, mert pont arra a napra esik Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök temetése. De felhívta Martin Schulz európai parlamenti elnököt, hogy kikérje véleményét és ő azt tanácsolta neki, inkább májusban vagy júniusban legyen jelen az Európai Parlament teljes ülésén, amikor a Tavares-jelentést tárgyalják. (A portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő több jelentést készített a magyar helyzetről és ezt május-június felé véglegesíti az alapjogi – „LIBE” – bizottság.) Az interjúban Orbán felhívta az Európai Uniót, hogy jobban tisztelje a nemzetállamokat és nyújtson számukra mozgásteret.       

 

THE GUARDIAN

guardian.co.uk

„Magyarország gyors pályán a múlt felé” címmel a baloldali brit lapban George Szirtes tollából megjelenő cikk azt emeli ki, hogy a magyar kormány az azt ért bírálatot „liberális hazugságoknak” minősíti, a médiát támadja, miközben fenyegeti a jegybank függetlenségét és rasszista, ami azt mutatja, mégsem hazugságokról van szó. Szirtes szerint Orbánnak nem lenne szabad képviselnie holnap Magyarországot Thatcher temetésén, de az alkalom jól jött neki, hogy ne kelljen igyekeznie megvédeni az ország új alaptörvényét bírálóitól az Európai Parlamentben. (Orbánról mindenkinek jogában áll véleményt mondania, de hogy a korábbi EP-vitából nem Cohn-Bendit vagy Guy Verhofstadt  - fő ellenfelei – kerültek ki győztesen, az a nézőknek nem volt kétséges.)

 

LE MONDE

lemonde.fr

A vezető francia lap hétfői száma Orbán Viktort de Gaulle tábornok volt francia elnökhöz hasonlította írásában a baloldali Yves-Michel Riols újságíró, aki szerint a magyar miniszterelnök a múlttal való szakítást testesíti meg és az erős állam visszatértét akarja és nem akarja járni a kapitalizmus tévútjait.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.