Szemfényvesztés az egyéni nyugdíjszámla?

Hétfőn szavaz a parlament arról az egészségügyi salátatörvényről, amelybe a kormány néhány fontos nyugdíjszabály módosítását is becsempészte.

illusztrációHétfőn szavaz a parlament arról az egészségügyi salátatörvényről, amelybe a kormány néhány fontos nyugdíjszabály módosítását is becsempészte.

A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetésekor a kormány fontos ígérete volt, hogy létrehozzák az egyéni nyugdíjszámlákat, amelyekre felvezetik a magánkasszáktól az állami rendszerbe átirányított összegeket is. A 2010 decemberében született kormányhatározat szerint az ez alapján járó nyugdíjjogosultság örökölhető is lett volna, Orván Viktor pedig 2011. február 2-án azt ígérte, még abban az évben feláll az egyéni számlás rendszer – emlékeztet a hvg.hu.

Nulláról indulnak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly májusi meghallgatásán elismerte: „ez egy hatalmas munka, és úgy gondolom, hogy ebben a ciklusban nem is fogunk a végére érni ennek”. Most úgy tűnik, a kormány megkísérli fapados formában létrehozni az egyéni számlákat: a módosítás szerint az állampolgárok azonosító adatain kívül csak „a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó” adatokat kellene nyilvántartani.

Ez lényegében azt jelenti, hogy idén január 1-jétől nulláról indulnak az egyéni számlák, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást nem kell rá átvezetni. A magán-nyugdíjpénztári törvényből is kiveszik azt a kifejezést, amely szerint a megtakarítás „a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírásra” kerül, ehelyett csak az marad, hogy ezt nyilván kell tartani a nyugdíjrendszerben. Ez a megoldás egyelőre a harc feladásának tűnik, még akkor is, ha semmi nem zárja ki, hogy a január 1-től megnyitott számlákra később régebbi összegeket is felvezessenek.

A Jobbik szerint szemfényvesztés

Az új törvénynek a Jobbik szerint semmi értelme, mivel egyrészt a korábbi megtakarításokat nem vezetik át, másrészt 40-45 év múlva fognak nyugdíjba vonulni azok a fiatalok, akik e számítás alapján lesznek nyugdíjra jogosultak – fejtette ki mai sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési képviselője, Sneider Tamás.

A Jobbik alelnöke szerint szemfényvesztésről van szó, és a Fidesz így próbálja csökkenteni a háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltése miatti társadalmi felzúdulást.

Sneider továbbá emlékeztetett, hogy a szociális adóvá átkeresztelt tíz százalékos korábbi nyugdíjjárulék csak a várható nyugdíj összegének egyharmadát jelenti (kétharmadát a munkaadó fizeti), ebből pedig senki sem fog tudni megélni.

Újságírói kérdésre a politikus elmondta, a Jobbik sikerként értékeli a hétvégi időközi választások eredményeit, ebből is látható, hogy a Fidesz kihívója a következő választásokon a Jobbik lesz.

B.J.

alfahir.hu

                

Ez a bejegyzés közzétéve Hirek. A következő témákban: permalink.