Latyakos, jégbordás utak, további havazás várható!

Szinte mindenhol havazik, az utak csúszósak, ha tehetik, ne üljenek autóba!

Szinte mindenhol havazik, az utak csúszósak, ha tehetik, ne üljenek autóba!

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a nap folyamán az ország számottevő részén továbbra is lehet számítani változó intenzitással havazásra, amelynek során késő estig további 5-15 centiméter friss hó hullhat.
    
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat: mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljanak el, valamint lassabb közlekedésre és fennakadásokra is számítsanak.

Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján.

Latyakos, jégbordás utak

A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat.
    
A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.
    
Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Hét megyében kamionstop

Hét megyében van érvényben továbbra is kamionstop. Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyében az elrendelt kamionstop – a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek forgalomkorlátozása – visszavonásig érvényes.
    
Emellett az ország területén a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását is fenntartja a rendőrség a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt.

Járhatóak az utak Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Nincsen hótól elzárt település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol minden út járható.

A hajnali órákig Jász-Nagykun-Szolnok megye területén összesen 8 balesethez hívták a tűzoltókat. Ebből egyetlen helyszínen kellett súlyos sérültekről gondoskodni: egy hétfőn este tíz óra előtt, a 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszán történt balesetben két ember sérült meg súlyosan, miután két személyautó összeütközött.
    
Továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs riasztása a ceglédi, a jászberényi, a karcagi, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a nagykátai, a szolnoki, a tiszafüredi és a törökszentmiklósi kistérségek területén. Itt a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet. A helyi információkról bővebben az AKTÍV Rádió adásában hallhatnak az érintettek.

Csúszósak az utak Fejér megyében

A Fejér megyei utak és az M7-es autópálya itteni szakasza havas, hókásás, latyakos, helyenként csúszós, a síkosságmentesítés folyamatos; az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható, míg Dunaújváros térségében havas szakaszokra kell számítani.

A rendkívüli időjárás miatt a kedd reggel 5 óráig érvényes közlekedési korlátozást meghosszabbították és várhatóan mindaddig érvényben lesz, amíg a szlovén-magyar határon nem indul el a kamionforgalom. A kamionstop az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára nem vonatkozik.
    
A kamionstop miatt Fejér megyében a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművekkel nem lehet közlekedni. Az érintett járművek a kijelölt várakozóhelyeken parkolnak. Ezeket a parkolókat a Magyar Vöröskereszt és a környezetvédelmi főfelügyelőség munkatársai terepjárókkal keresték fel az éjszaka, és meleg teát, élelmet szállítottak a várakozó sofőröknek.
    
A MÁV tájékoztatása szerint kedd reggel a vonatok menetrend szerint közlekednek. Az Alba Volán szintén menetrend szerint indítja el buszjáratait. Kisebb késések, fennakadások előfordulhatnak.

Elakadások Zalában

Hétfő délután óta több mint 30 esetben riasztották a zalai tűzoltókat a havas utakon elakadt vagy balesetet szenvedett járművek miatt, a megye több útján továbbra is áll a teherforgalom.

A vasárnap óta tartó havazás miatt kedd hajnalig átlagosan 14-17 centiméter vastag hótakaró esett Zalában. A megyében a főutak hókásásak, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak, emiatt a személygépkocsik számára nehezen, de járhatóak, a tehergépjárműveknek azonban az emelkedőkön nagyon nehéz a feljutás.
    
Hétfő óta tart a forgalomkorlátozás a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművekre vonatkozóan a magyar-szlovén határátkelőhelyeken Szlovénia irányába, valamint az M70-es autóút és az M7-es autópálya teljes zalai szakaszán, a 86-os főúton Rédicsnél, illetve a 75-ös főúton a 27-es és a 33-as kilométerszelvények között.
    
A megyében továbbra is sárga riasztás van érvényben, mert a közepes erősségű északi szél hótorlaszokat emelhet, az előrejelzés szerint pedig még 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat.
    
A Zala Megyei Védelmi Bizottság hétfő este arra utasította a járási védelmi bizottságokat, hogy intézkedjenek a szükségparkolóhelyeken és kamionterminálokban kényszerűen várakozásra ítélt kamionok vezetőinek ellátásáról, a rendőrség pedig fokozottan ellenőrizze a várakozó járműveket. A helyi védelmi bizottságok elnökeinek figyelmét arra is felhívta, hogy az útviszonyok miatt szükség esetén figyelmeztessék az iskolák igazgatóit a távol lakó gyermekek korábbi hazaengedésére.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/latyakos_jegbordas_utak_tovabbi_havazas_varhato_hohelyzet_percrol_percre