Izrael bocsánatot kért Törökországtól

Netanjahu az izraeli politika íratlan törvényét törte meg, amikor bocsánatot kért Erdogantól a megtámadott török hajó és annak halálos áldozatai miatt.

netNEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2013-03-23

Haaretz

http://www.haaretz.com/

Bombaként robbant a hír, hogy az Izraelben tartózkodó Barack Obama nyomására Netanjahu bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöktől. Erdogan a bocsánatkérést azt követően követelte meg, hogy 2010-ben izraeli kommandósok nemzetközi vizeken feltartóztatták a Gáza övezetbe élelmiszert és gyógyszert szállító Mavi Marmara hajót és annak fedélzetén kilenc, többségükben török állampolgárságú, fegyvertelen polgárjogi harcost megöltek. Az eset után Izrael és Törökország között megromlott a kapcsolat, megszakították egymással a diplomáciai kapcsolatokat, és Erdogan kifejezetten és tüntetően a palesztin nép mellé állt, személyesen is ellátogatva az izraeli megszállás alatt sínylődő palesztin területekre. A terrortámadást az ENSZ is elítélte, de a döntést Izrael nem fogadta el. Az Izraelben tartózkodó Barack Obama kifejezett nyomására, Netanjahu beadta a derekát, és Obama elutazása előtti percekben, a Ben Gurion repülőtéren felállított sátorból mobil telefonján felhívta Erdogant, és egy kb. harminc perces beszélgetésben bocsánatot kért azzal a kitétellel, hogy „ valószínűleg műveleti hibák vezethettek a kilenc polgárjogi aktivista halálához”. (Jegyzetünket lásd ITT)

A hirtelen jött bocsánatkérésnek Izraelben sem mindenki örül. A volt izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman szerint „ Egy Izrael állam nevében tett bocsánatkérés egy terrorista szervezett elleni izraeli katonai fellépésért, komoly hiba.” A Kneszet kül- és biztonságpolitikai bizottságának jelenlegi elnöke szerint „ a bocsánatkérés a szélsőségesek malmára hajtja a vizet, és megnehezíti Izrael számára, hogy a térségben kitűzött céljait elérhesse.”

POLITIKEN.DK

www.politiken.dk

A dán lapban Recep Tayyip Erdogan visszavonta azon kijelentését, hogy a „cionizmus a rasszizmus egyik formája, emberiség elleni bűntett, és mint ilyen, a fasizmushoz hasonló.”Erdogan szerint a Gáza övezetben folytatott izraeli politikát  kritizáló kijelentéseit „értelmezték félre”. Erdogan szerint a „az izraeli nép és a törökök között hosszú ideje fennálló jó kapcsolatokat helyre kell állítani, sőt azokat szorosabbá kell tenni.”

HURRIYET DAILY NEWS

hurriyetdailynews.com

A török napilap kiemeli, hogy az izraeli bocsánatkéréssel „új lap kezdődött” az izraeli-török kapcsolatokban. Erdogan a bocsánatkérést „ a török nép nevében” fogadta el. Törökország számára fontos, hogy az izraeli miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy „lazít a Gáza övezet elleni blokádon „

THE VOICE OF RUSSIA

http://english.ruvr.ru/

Most került nyilvánosságra, hogy 2006 szeptemberében , New York-i látogatása során a George W. Busht védő egyik amerikai titkosszolgálati ügynök véletlenül rálőtt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökre, amikor az kilépett a szállodából, ahol lakott. Ahmadinezsád szerencsére nem sérült meg. Az amerikai kormányzat legnagyobb meglepetésére Ahmadinezsád egyetlen egyszer sem említette meg az esetet. Amennyiben ezt megtette volna, az úgy terjedt volna el a médiában, mint gyilkossági kísérlet, és óriási nemzetközi botrányt válthatott volna ki.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/izrael_bocsanatot_kert_torokorszagtol_nemzetkozi_lapszemle