Csúszik a vita a ciprusi bankbetétekről

A ciprusi parlament az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnapi találkozója utánra halasztja vitáját a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról – közölte a törvényhozás egy vezető képviselője.  “Az eurócsoport találkozója után fogunk csak összeülni. Még nem tudom, mikor” – mondta szombaton a neve elhallgatását kérő honatya.

A ciprusi parlament előző este intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy életbe léphessen a földközi-tengeri szigetországnak szánt euróövezeti mentőcsomag. A képviselők nagy többséggel jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását, valamint egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére. A törvényhozás azt tervezte, hogy szombaton vitatja meg a pénzügyi összeomlás elkerülésére szolgáló csomag legfontosabb részét, amely a bankbetétek megadóztatásra vonatkozik. Értesülések szerint a javaslat az, hogy a 100 ezer euró feletti betétekre 15 százalékig terjedő egyszeri adót vetnének ki.

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség közben arról számolt be, hogy Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson  a mentőcsomagról. Tárgyalásaira elkísérik őt a parlamenti pártok vezetői. Ugyanebben a hírben a CNA a korábbiaknak ellentmondva azt jelenti, hogy a bankbetétek egyszeri megadóztatásra vonatkozó javaslatot a parlament “ma este vagy holnap reggel vizsgálja meg”.

Ciprusnak hétfőig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy megállapodás híján csak március 25-ig, azaz vasárnapig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást. A ciprusi bankok hétfő óta zárva tartanak, újbóli kinyitásukat keddre tervezik.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29e60f8e/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3230Eelhalasztja0Ea0Eciprusi0Eparlament0Ea0Ebankbetetek0Emegadoztatasanak0Evitajat0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.