308 forint fölött is járt az euró

Újabb belföldi kockázattal kell számolniuk a befektetőknek, miután a Standard Poor’s bejelentette, hogy a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt negatív kilátással látja el Magyarország már jelenleg is befektetésre nem ajánlott adósságminősítését. Az SP lépésében szerepet játszottak a Magyar Nemzeti Bank élén bekövetkezett változások és az alaptörvény negyedik módosítása is.

Az MNB kamatvágási sorozata, az esetleges unortodox jegybanki lépések és a devizahitelesek megsegítésének terve mellett tehát újabb belföldi kockázat jelent meg. A negatív kilátás az adósminősítés várható irányát jelzi, és felerősödhet a spekuláció, hogy Magyarország még lejjebb süllyedhet a bóvli kategóriában.

Az eurót péntek dél körül 307,4 forinton adták a bankközi devizapiacon, de délelőtt rövid időre 308 forint fölé is került az árfolyam. Az euró/forint árfolyam már csütörtökön este a 305-ös kurzusról 306,5 fölé került a hitelminősítő jelzésére.

A ciprusi válság és a kedvezőtlen euróövezeti makrogazdasági adatok is rontják a külpiaci hangulatot, ami szintén nem kedvez a forintnak. Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) tovább zsugorodott, ami azt jelzi, hogy a recesszió mélyülhetett, és a kilábalásra tovább kell várni. Márciusban 46,5 pontra esett a PMI a Markit adatszolgáltató adatai szerint az előző havi 47,9-es értékről. (Az 50 pont alatti szám a feldolgozóipar zsugorodását jelzi.)

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint Matolcsy György első MNB-elnöki ülésén újabb 25 bázisponttal csökkentheti a kamatot a jövő kedden a jegybank, így történelmi mélypontra, 5 százalékra kerülhet az irányadó ráta annak ellenére, hogy a forint a 300-as szint fölé került az euróval szemben.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29daf6e7/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3220Efolyamatosan0Ekapja0Ea0Epofonokat0Ea0Eforint0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.