Futballháború a Kárpát-medencében

Európában nem ritka, hogy egy-egy futballmeccs többet jelent a sportnál: a nemzetek közötti, már-már háborús szintű küzdelmet is. Körkép a “kedves szomszédaink” elleni mérkőzésekről.

Holnap déli szomszédunknál is felforrósodik a hangulat. Horvát-szerb vb-selejtező lesz Zágrábban, vendégszurkolók nélkül. Európában nem ritka, hogy egy-egy futballmeccs többet jelent a sportnál: a nemzetek közötti, már-már háborús szintű küzdelmet is. Körkép a “kedves szomszédaink” elleni mérkőzésekről.

Az elmúlt húsz évben valamennyi szomszédunkkal játszott a válogatott barátságos- vagy tétmeccset, de a legnagyobb érdeklődés mégis a Románia és Szlovákia elleni találkozókat kísérte mind a válogatott szintjén, mind a klubok esetében.
Szlovéniával mindössze barátságos meccseket játszottunk apróbb nézőtéri incidensekkel, a Horvátország elleni mérkőzéseken a horvát fanatikusok és a rendőrök csaptak össze Pécsett, Budapesten és Zágrábban is. Ausztriával sem voltak komolyabb összezördülések, ahogy Ukrajnával sem.

A szerbekkel még 1997-ben játszottuk a rossz emlékű „egyhetes” pótselejtezőt, ellenfelünket ekkor még Jugoszláviának hívták és országa részének tudhatta az azóta kivált Montenegrót és Koszovót. A hazai (gyászos, 1-7-re végződő) meccsen a szerbek az In-Kal embereit osztották ki, az 5-0-val végződő belgrádi visszavágóra nyolc magyar (főképp győri és székesfehérvári) fanatikus utazott ki, gyakorlatilag inkognitóban.

A kétezres években a románokkal kétszer is összekerültünk a selejtezőkben. Az 1-1-re végződő első budapesti meccs után finoman szólva sem lehetett elmondani, hogy a sokezres létszámban Magyarországra utazó román fanatikusok ép gépjárművekkel és testrészekkel értek haza. A bukaresti visszavágóra emiatt megtiltották a magyarok utazását, öt magyar fiatal mégis elindult a Ghencea stadionba. Ebből négy érkezett meg: egyikük útlevele nem volt megfelelő.
A következő körben az MLSZ akarata ellenére több busznyi magyar szurkoló tette tiszteletét Bukarestben. A meccs előtt a Fradi bajnokiján a „Mindenki Bukarestbe!” nézőtéri kiírást a már említett izraeli In-Kal emberei gondolták eltávolítani. A fradisták ezt másképp értelmezték, a kiírás maradt.

Bukarestben csak egy apró probléma akadt a magyarokkal: kisebb dulakodás tört ki a Ghencea stadionban, amikor egy kamerafelvétel alapján az egyik fanatikust a rendőrök ki akarták emelni a tömegből, ám társai ezt nem engedték.
A tótokkal (eufemizmussal: szlovákokkal): három „kört játszottunk” a rendszerváltás óta. 1992-ben több ezer magyart vertek a meccs előtt, alatt és után a kommandósok a Slovan-Fradi KEK-mérkőzés pozsonyi odavágóján, a második meccsre egy bátor szlovák sem érkezett, ezzel szemben Simon Tibor, a legendás hátvéd letépte az egyik szlovák játékos aranyláncát és a nézőtérre hajította, a húszezer magyar a lefújás előtt s után is teli torokból énekelte a Himnuszt. 1999-ben 3000 magyar utazott Pozsonyba a válogatott selejtezőjére, ezt néhány tót fanatikus megbánta a találkozó előtt a stadionnál. A győri visszavágóra mintegy 5 vendég merészkedett el. A „harmadik körnek” tekinthető, 2008-as Dunaszerdahely-Slovan mérkőzés krónikáját talán minden Alfahír-olvasó ismeri.

Holnap Zágrábban (a magyar-román meccsel azonos időben) horvát-szerb selejtezőt rendeznek. Horvátországban hónapokkal ezelőtt órák alatt elfogytak a jegyek.

Előzetesen mindkét szövetségi kapitány nyugalomra és békés szurkolásra intette a két válogatott híveit – kérdés, mennyire lesz ennek foganatja. Mint arról a távirati iroda is beszámolt, megfigyelők még jól emlékeznek egy 23 évvel ezelőtt ugyancsak Zágrábban rendezett labdarúgó mérkőzésre, illetve az azt kísérő súlyos zavargásokra. 1990. május 13-án a Dinamo Zágráb vívott (jugoszláv) bajnoki meccset a Crvena Zvezda Belgrád ellen. A két klub szurkolói már a kezdőrúgás előtt egymásnak estek, legázolva a rend fenntartását szavatolni hivatott biztonsági embereket és rendőröket. Utóbbiak erősítést kaptak, és vízágyúk meg könnygáz bevetésével sikerült úrrá lenniük a Maksimir stadionban kialakult helyzeten.

“Utójátékként” 1991 tavaszán a horvát és a szlovén egyesületek visszaléptek a jugoszláv labdarúgó bajnokságból, majd pár héttel később – Szlovénia és Horvátország függetlenségének egyoldalú kikiáltásával – megkezdődött a véres balkáni polgárháború, amely Jugoszlávia széthullását eredményezte.

Horváth Ádám

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/futballhaboru_a_karpat_medenceben