Riasztás: viharos szél és hófúvás holnap!

Péntekre két északkeleti megyére a viharos szél és a hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntekre két északkeleti megyére a viharos szél és a hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és erős hófúvásra is készülni kell. Ezeken a területeken a friss hóval borított területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Hajdú-Bihar megyére mind a viharos szél, mind a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. További tizenegy megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest -, valamint Budapestre az erős szél miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Dunántúlon, majd a középső megyékben és éjjel már északkeleten is több helyen viharos (60-85 kilométer per órás) lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel helyenként 90 kilométer per órás, a Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein még ennél erősebb szél is lehet. Várhatóan péntek délutántól mérséklődik a szél.

Az eső pénteken hajnaltól északkeleten is havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű). A Duna vonalában illetve attól keletre legfeljebb 2 centiméter friss hó valószínű, amely legkésőbb péntek napközben elolvad. A Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig azonban mintegy 1-7 centiméter hó hullhat, ezen belül a nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínű. A viharos szél péntek hajnaltól, reggeltől elsősorban Borsod-, Szabolcs-megyében és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsősorban Borsod keleti részén (főként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre – hangsúlyozták.

Ezek mellett pénteken északkeleten (főként Szabolcs megye térségében) napközben is fagypont körüli hőmérsékletre kell készülni.

Korábban a Magyar Közút Zrt. arra kérte a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon útnak, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is fokozott óvatosságra intette a közlekedőket.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/riasztas_viharos_szel_es_hofuvas_holnap