Még lehet bankbetétadó Cipruson

Szerda esti értesülések szerint a ciprusi kormány egy újabb alternatív tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy előteremtse a remélt euróövezeti hitelhez szükséges önrészt. Mindezt három magas rangú kormánytisztviselő közölte Nicosiában. A nevük elhallgatását kértő illetékesek szerint a tervet hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A tervről csak annyit közöltek, hogy bizonyos – nem részletezett – orosz segítség mellett magában foglal egy kisebb mértékű bankbetét-adót is. A B-tervet várhatóan csütörtökön terjesztik a parlament elé szavazásra. A ciprusi állami televízió szerda este arról számolt be, hogy a tervet csütörtökön fogja bemutatni a szigetország elnöke. A különadó állítólag a 100 ezer euró feletti betétekre vonatkozna.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, amelyet a bankbetétek egyszeri megadóztatásával akartak előteremteni.

A nap folyamán már voltak értesülések egy ugyancsak B-tervnek nevezett javaslatról, amely ugyanakkor a bankbetétek megadóztatását nem foglalta magában. Ez a terv állítólag előirányozta, hogy nyugdíjpénztári eszközöket államkötvénnyé alakítanak át, és így teremtik elő a szükséges 5,8 milliárd eurós összeg legnagyobb részét. A nemzetközi hitelezők trojkája azonban ezt a tervet egyes értesülések szerint már előzetesen elutasította.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29ccd060/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A320A0Emeg0Elehet0Ebankbetetado0Ecipruson0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.