A hét, amikor megbénult az ország

Brutális mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, a CIB bankára szerint nem vagyunk már jó hely, ismét megbarátkozhatunk a 300 fölötti forinttal, és persze újra megbénult az ország a hótól. Heti gazdasági összefoglalónk.

Brutális mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, a CIB bankára szerint nem vagyunk már jó hely, ismét megbarátkozhatunk a 300 fölötti forinttal, és persze újra megbénult az ország a hótól. Heti gazdasági összefoglalónk.

BankárokHiányzik a pénz a bankároknak

A bankvezérek szerte Európában annak a szabályozásnak a megváltoztatásáért küzdenek, amely a bónuszokat korlátozza. A szabályozást az uniós döntéshozók múlt héten fogadták el. A pénzintézetek vezetői a rugalmatlan fizetések, és a már kidolgozott terveik elvetése miatt háborognak – írta a hétfői Financial Times. Az uniós szabályozók hosszú ideig tartó egyeztetések után múlt héten elfogadták a bankárok bónuszainak maximálásáról szóló jogszabályt. Eszerint a bankok vezető kereskedői legfeljebb éves fizetésüknek megfelelő bónuszt vihetnek haza, illetve a részvényesek engedélyével ennek kétszeresét. A szabályok 2014 elejétől lépnek életben.

A bankok és a befektetők szerint túlságosan korai most eldönteni, milyen módon fizessenek a bankároknak, a legtöbb bérszakértő szerint ugyanis jelentős bérnövekedés követheti a bónuszok korlátozását. Az éves bónuszok és a hosszú távú ösztönzők egyesítése is várható a bankoknál. A bérszakértők szerint a bankvezérek mostani éves 1,5 millió fontos fizetése 2-3,5 millió fontra duzzadhat. Talán pont emiatt is lehetett morcos a..

Enrico Cucchiani

CIB elnöke, aki szerint nem jó ma Magyarországon spekulálni

Mint ismert, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója, Enrico Cucchiani azt nyilatkozta: készen áll arra, hogy csökkentse jelenlétét az országban. Azt is hozzátette, hogy szerinte mindenki eléggé aggódik az ország miatt. “Mint tudják, Magyarország korábban nagyon jó hely volt a pénzügyi szolgáltatások számára, most viszont egyfajta rémálommá vált”. Az arcátlan és cinikus nyilatkozat mindennél jobban jelzi azt a torz és beteg gondolkodást, ami a pénzügyi válságba juttatta a világot és hazánkat.

Enrico Cucchiani – nincs jó kedve

“Nekünk, magyaroknak az igazi rémálom az, hogy a külföldi tulajdonú bankok (összefonódva a hazai kollaboráns kormányzatokkal) az elmúlt két évtizedben tönkrevágták a magyar gazdaságot, miközben betegre keresték magukat a csillagászatian magas kamatú hiteleikkel, az MNB-ben parkoltatott betéteikkel és még egy sor egyéb pofátlan trükkel” – érzékeltette világosan a Jobbik gazdasági kabinetje a bankvezér kijelentésére reagálva.

30 milliárdot hozott az offshore-amnesztia utolsó hónapja

Megközelítette a 100 milliárd forintot, csak decemberben mintegy 30 milliárd forintot tett ki az összeg, amely a tavaly lezárult offshore-amnesztia keretében tért vissza Magyarországra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlésére hivatkozva írta, hogy az elmúlt két évben összesen 9,67 milliárd forint adóbevételt hozott az amnesztia, csak tavaly decemberben mintegy 3 milliárdot.

Az adóamnesztia úgy szólt: ha valaki hazautalja külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és az összeg után itthon 10 százalék adót fizet, a summa eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja.

Feltámadóban a külkereskedelmi forgalom?

Az év első hónapjában meglódult a külkereskedelmi forgalom, igaz, a bővülést le is nyelte a forintgyengülés. Az export 4,3, a behozatal 5,2 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi termékforgalom euróban számított értékei a januári kivitelben 4,3, a behozatalban 5,2%-os bővülést mutattak az előző év azonos időszakához képest. A devizaárfolyamok alakulása miatt ugyanakkor az export és az import forintértékei némileg csökkentek. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év el-ső hónapjában 97 milliárd forint volt, ami az egyenleg 12 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos hónapjához képest. Természetesen maradt az egyoldalú gazdasági függés is: a januári kivitel 78, a behozatal 66%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az export-import olló továbbra is nyílik, vagyis dinamikusan növekszik az import, ellentétben az exporttal. A külkereskedelmi adatnál azonban sokkal lényegesebb volt, hogy rég látott ütemben gyengült el a forint:

Forint - euró300

Nemzeti valutánk szinte az egész héten gyengélkedett, a hét közepére már a 305-307-es szinten adták vedték.. A szerdai után némileg visszaerősödött a forint, de szinte biztos, hogy nem ért még véget a gyengülés. Március eleje óta 10 forinttal emelkedett az euróárfolyam. Legutóbb 2012. júniusában járt ilyen magasan az euró árfolyama. Mint ismert, a rekord 2012. januárjában 324,27 forinton volt. A gyengülésről itt és itt olvashat részletesen.

Gazdasági fellendülés előtt Németország?

“A német gazdaság igen jó állapotban van” – áll német kormányzati jelentésekben. Eszerint a főbb mutatókból arra lehet következtetni, hogy a tavalyi utolsó negyedévben bekövetkezett visszaesés után az idei második félévben beindulhat a növekedés. A Bundesbank elnöke szerint is küszöbön áll a fellendülés: Jens Weidmann a bank tavalyi eredményeinek ismertetése alkalmából kitért arra is, hogy szerintük a német gazdaság az idén 0,4 százalékkal fog növekedni, feltéve, hogy nem merülnek fel váratlan körülmények.

Londoni elemzők szerint a német gazdaság élénkülésének hátszele kellemes meglepetést okozhat a közép-európai gazdaságok, köztük Magyarország idei teljesítményével kapcsolatban, bár a forint a Magyar Nemzeti Bank “átpolitizálódása” és a monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanságok miatt várhatóan alulteljesítő lesz a térségi valutákhoz képest.

A többségi prognózis szerint ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb tavalyi negyedik negyedévi visszaesés áthúzódó hatásai miatt az idén is csökken. A jelenleg érvényes londoni előrejelzési sáv negatív szélét a Moody’s Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – által e héten összeállított térségi becslés jelenti. A cég – amely nem azonos a Moody’s Investors Service hitelminősítővel – a tavalyi egész évi 1,7 százalékos átlagos magyar GDP-mínusz után 2013-ra 1,2 százalékos további visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban, a “barátságtalan” magyar üzleti klímára és az újabb külföldi működőtőke-befektetések hiányára hivatkozva.

Brutális mértékben drágul az élelmiszer

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 18,1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH szerdai jelentéséből. 2013 januárjában a gabonafélék ára 32,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az ipari növények ára 13,1%-kal nőtt az előző év januárjához mérten, ezen belül az olajos növények ára 11,9%-kal lett magasabb. Januárban kis híján a tavalyi duplájára, 88,7%-kal emelkedett a burgonya termelői ára az előző év azonos időszakához mérten. A zöldségfélék és a gyümölcsök árszintje januárban 11,7 illetve 4,5%-kal emelkedett.

Krumpli
A vágóállatok termelői árszintje 9,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Legnagyobb mértékben a vágómarha ára nőtt (17,5%-kal), ami a 2012. év eleji külkereskedelmi értékesítési problémákra  vezethető vissza. A vágóbaromfi ára is kétszámjegyű emelkedést mutat (14,5%), ez az árindex 2012 áprilisától folyamatosan növekedett. A vágósertés áremelkedése 2012 novemberében megállt, így 2012 első hónapjához képest 3,4%-os a növekedés. A tej felvásárlási ára a 2011. decemberi csúcs után 2012. augusztusig csökkent, majd újra emelkedett.

Egyre népszerűbb a fehérbor

Konzervatív, de változik a magyar borízlés: feljövőben vannak a fehérborok, de a fogyasztók továbbra is a vörös édes asztali borokat kedvelik, ezek pedig nem a minőségi kategória képviselői – mondta az Agrár Marketing Centrum (AMC) vezérigazgató-helyettese egy szerdai soproni szaktanácskozáson.

Simon Péter szerint a hazai bormarketing helyzetét nehezíti, hogy a termelők oldaláról sok esetben hiányzik a forrás és a hajlandóság, a fogyasztóknál pedig a borral kapcsolatos alaptudás.

A magyar fogyasztók nagyon szeretik a fesztiválokat, a borágazatnak azonban nem kell olyan problémával küzdenie, mint a pálinkásoknak, hogy a minőségi termékeik hatvan százaléka ilyen rendezvényeken fogy – közölte a szakember.

Burkolt deficitnövelés

Varga Mihály első törvényjavaslatát múlt pénteken nyújtották be a parlamentnek, hétfőn és kedden vitáztak róla, hétfőn pedig meg is szavazzák. Ez az jeletni, hogy március közepére idén már harmadszorra módosítják a költségvetést, így időarányosan tartják a tavalyi, rekordot jelentő kilenc módosítás ütemét.

Összességében húsz paragrafust írnak át, amelyek érintik a bevételi és kiadási oldalt, és módosítják a deficitcélt is. A módosítás szerint a bevételi oldal körülbelül 10 milliárd forinttal lesz nagyobb, a kiadási viszont mintegy 40 milliárddal, így Varga első intézkedésével 30 milliárd forinttal tágítja a költségvetésen tátongó lyukat. Ez nagyjából 0,1 százalékkal emeli az eredetileg – és a kormányzati szándék szerinte kőbe vésett – 2,7 százalékos hiánycélt.

A módosítás a kormányzati indoklás szerint az önkormányzati adósságátvállaláshoz kötődnek, amely viszont növeli az államháztartás egészének hiányát.

És jött a hó…

Havazás

Egy férfit hóval terít be a mellette elhaladó hókotró a 8-as számú főúton, Veszprém közelében

A hét talán legfontosabb eseménye, amely minden más hírt háttérbe szorított: csütörtökön megérkezett a tél utolsó támadása, viharos erejű széllel, jelentős csapadékkal. És ahogyan az kishazánkban lenni szokott: az ezzel járó káosszal.

A havazás és hófuvás az ország jelentős részét megbénította, az M1-M7-es autópálya és a 86-os főút jelentős szakaszain teljes káosz alakult ki, több ezer ember a hó fogságában rekedt. A feltorlódott forgalom miatt a hóeltakarítók sem tudták megközelíteni a hótól elzárt részeket, így az emberek az autóikban, kamionokban, vagy a szerencsésebbek átmeneti szállásokon húzták meg magukat.

Havazás

A Honvédelmi Minisztérium által közzétett felvételen egy elakadt hókotró Igarpuszta és Székesfehérvár között

T-72

Viszont kiderült, hogy a szocialistáknak azért nem mindegyik páncélosunkat sikerült eladni ócskavas áron (mint ismert Szekeres Imréék a legtöbb, mentésre alkalmas, felújított harcjárművet ócskavas áron adták el)

Az országot felkészületlenül érte a jó előre beharangozott időjárás, a helyzet csak vasárnap délelőttre kezdett normalizálódni. A forgalmi káosszal párhuzamosan több tízezer ember maradt áram nélkül. A hóhelyzetről részletes beszámolóinkat itt, itt, és itt olvashatják.

Alfahir.hu összeállítás

Article source: http://alfahir.hu/a_het_amikor_megbenult_az_orszag