Matolcsy György megszorítással kezdett

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank első közleményében arról számol be, hogy az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata során kifogásolt egymilliárd forintos prémium- és bónuszalap azonnali, 25 százalékos csökkentését kezdeményezte. A működési költségek csökkentése érdekében pedig indítványozta az üzemeltetési területet érintő 20 százalékos költségcsökkentést, amelyet két éven belül kell végrehajtani.

“A Magyar Nemzeti Bank új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be. A jegybanktörvény szellemiségének megfelelően az MNB elnök és az alelnökök mellett 5 ügyvezető igazgató alá szervezi a feladatokat, ezzel is helyreállítva az igazgatóság korábbi szerepét” – áll a közleményben.

Más kérdésekben azonban éppen Matolcsy György koncentrálta az elnök kezében a hatalmat. Korábban nem minden jegybanki dolgozónak volt az elnök egy személyben a munkáltatója, Matolcsy György azonban még miniszterként ezt a rendszert alakította ki.

A jegybank új elnöke több új vezetőt is kinevezett. A monetáris politika megvalósításáért Palotai Dániel ügyvezető igazgató, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért Nagy Márton ügyvezető igazgató lett a felelős. Nagy Márton eddig is jegybanki vezető volt, Palotai Dániel a Nemzetgazdasági Minisztériumban vezette a makrogazdasági főosztályt.

Sándor György eddigi ügyvezető igazgató továbbra is az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi. Az új vezetés tagja Csizmadia Norbert, aki a fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölti be. Nagy Róza főigazgató a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működéséért felel. Mindketten Matolcsyval érkeztek a nemzetgazdasági minisztériumból.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/294c87c5/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A30A70Ematolcsy0Egyorgy0Emegszoritassal0Ekezdett0Eaz0Emnbben0Bhtml/story01.htm