Varga Mihály ma ül Matolcsy székébe

Ma veszi át nemzetgazdasági miniszteri kinevezési okmányát Varga Mihály Áder János köztársasági elnöktől.

Varga Mihály kinevezését a Nemzetgazdasági Minisztérium élére március elsején javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, azt követően, hogy Matolcsy György korábbi tárcavezetőt a Magyar Nemzeti Bank elnöki pozíciójára jelölte.

A korábbi, tárca nélküli miniszteri megbízatása március 6-ával szűnt meg Varga Mihálynak, akit március 7-ével nevezett ki nemzetgazdasági miniszterré az államfő.

Március első napjaiban több országgyűlési bizottsági meghallgatásán is elmondta Varga Mihály, hogy a gazdasági tárca vezetőjeként az eddigi gazdaságpolitikai célkitűzéseket, így az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését, továbbá a foglalkoztatás bővítését kívánja megtartani. Új, negyedik feladatként a gazdasági növekedés beindítására törekszik majd.

Varga Mihály az első Orbán-kormány idején, 2001 januárjától 2002 májusáig – a jegybankhoz távozó Járai Zsigmond utódaként – pénzügyminiszter volt. A jelenlegi kormányban 2012. június 2-ától tárca nélküli miniszterként az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) zajlott tárgyalásokat irányította.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29552f15/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A30A80Evarga0Emihaly0Ema0Eul0Ematolcsy0Eszekebe0Bhtml/story01.htm