Vona: "Utcán van a helye a politikának"

Országértékelőt tart Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Tavaly decemberben azt nyilatkozta: a parlamenti munkát tisztességesen el kívánják végezni, de úgy gondolja, hogy az utcán van a helye a politikának.

Szombaton országértékelőt tart Vona Gábor pártelnök a Jobbik évadnyitóján. Tavaly decemberben azt nyilatkozta a 2013-as évvel kapcsolatban: a parlamenti munkát tisztességesen el kívánják végezni, de úgy gondolja, hogy az utcán van a helye a politikának. Azt ígérte: tavasztól forgalmas közterületeken tartanak majd nyilvános lakossági fórumokat, ezzel megszólítva azokat is, akik nem a Jobbik szimpatizánsai.

Vona Gábor tavalyi beszédét vastaps fogadta

Január 26-án évadnyitót tart a Jobbik. Vona Gábor, a nemzeti radikális párt elnöke országértékelő beszédet mond.

Először 2010-ben tartottam ilyen beszédet, még az országgyűlési választások előtt, azóta “évadnyitó” néven minden év januárjának utolsó szombatján megrendezésre került az országértékelés. Idén sem lesz másképp – jelentette be Facebook oldalán néhány nappal ezelőtt Vona Gábor.

A pártelnök szerint a sajtóban nagyon ritkán és „nagyon szőr mentén” szoktak beszámolni országértékelő beszédéről, pedig számára mindig az év legfontosabb beszéde, ahol kellő ideje van arra, hogy a gondolatait kifejtse mind stratégiai, mind ideológiai, mind aktuálpolitikai kérdésekben.

Idén a Jobbik 2012-es évéről, a megpróbáltatásokról, a jövőbeni utunkról, valamint az ország és nemzet helyzetéről és megoldási javaslatainkról fogok beszélni – közölte Vona Gábor.

A pártelnök tavaly – szintén január végén – a zsúfolásig megtelt Sport Max csarnokban értékelte a 2011-es esztendő eseményeit és vázolta a jövő feladatait, kihívásait. A rendezvényen több mint ezer szimpatizáns mellett az iráni nagykövet, valamint horvát, orosz, libanoni, indiai, szíriai, és lengyel vezető diplomaták, illetve a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke is részt vett.

“Nem árulunk zsákbamacskát, nem kérünk biankóra támogatást, maradunk azok, akik vagyunk: szimplán, egyszerűen magyarok” – kezdte évértékelő beszédét a pártelnök.

Vona Gábor akkor a kormányzati „gazdasági szabadságharc” bukásának négy okát jelölte meg. Súlyos hibának nevezte az egykulcsos adó bevezetését is, amely „fenntarthatatlanná tette a költségvetést”, és „társadalmilag is hatalmas rombolást végzett”. Az államadósság erőltetett visszafizetésével pedig „lyukas zsákba tömték a pénzt”. Fegyverek nélkül, éhes katonákkal szabadságharcot vívni nem lehet – vonta le a következtetést a politikus.

Kifogásolta azt is, hogy a kormány úgy hirdetett keleti fordulatot, hogy a diplomáciát továbbra is atlantisták irányítják, így teljesen elszigetelődtünk. „Ha ezt a szabadságharcot ilyen körülmények közt komolyan gondolták, akkor dilettánsok, ha csak marketingfogás volt, akkor aljasok” – szögezte le tavaly januárban a pártelnök.

Vona Gábor tisztázni kívánta a párt szellemi alapjait is: “Mókussapkás, limlomszatyros őrültek hagymázas elképzeléseinek nincs közöttünk helye” – mondta.

„Nem vagyunk kommunisták, mert a mi szellemi centrumunkban nem az osztályhatalom áll, nem vagyunk fasiszták, mert a mi szellemi centrumunkban nem az államhatalom áll, és nem vagyunk nemzetiszocialisták, mert a mi centrumunkban nem a faji hatalom áll. De nem vagyunk demokraták sem abban az értelemben, amit ez mára jelent, mert a mi szellemi centrumunkban nem a pénz és a haszon áll” – szögezte le 2012 januárjában Vona Gábor. „A mi szellemi centrumunk a magyar államiságot megtestesítő Szent Korona” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy nem csak jóllakatni szeretnének minden magyar embert, hanem olyan közgondolkodást is akarnak, amely „kényszerítő erővel hat a politikára.

Vona leszögezte: „ezzel az Isten-, ember- és nemzetellenes rendszerrel” nem kötnek kompromisszumot. Nem azt kérjük a Jóistentől, hogy könnyítse terheinket, hanem hogy adjon erőt, hogy ezeket elviseljük. „Attila unokái vagyunk, és nem félünk semmitől! El innen, piszkos rablók, ez a mi hazánk” – zárta szavait tavalyi országértékelőjén a nemzeti radikális pártvezér, melyet vastaps fogadott.

A politikának az utcán van a helye

Vona decemberben az MTI-nek adott évértékelő interjújában elmondta: a parlamenti munkát tisztességesen el kívánják végezni, de úgy gondolja, hogy az utcán van a helye a politikának. Éppen ezért tavasztól forgalmas közterületeken tartanak majd nyilvános lakossági fórumokat, ezzel megszólítva azokat is, akik nem a Jobbik szimpatizánsai.

Vona a párt szakmai irányvonalát tekintve elmondta: a Jobbik jövőre öt fő területre szeretne koncentrálni. Először is a gazdaság talpra állítására, elsősorban a munkahelyteremtésen keresztül. Vona Gábor szerint leginkább az építőipar támogatásával, az élelmiszeripar, feldolgozóipar talpra állításával és a gyógyturizmus további erősítésével lehet ezen a területen eredményt elérni.

A másik fontos téma a közbiztonság kérdése, ahol a Jobbik továbbra is kitart a csendőrség felállítása mellett. A harmadik terület a nemzeti szuverenitás, ahol a magyar föld megvédése mellett az Európai Egyesült Államok létrehozásának megakadályozását nevezte fontosnak a Jobbik elnöke. Vona a negyedik területként az egészségügy talpraállítását, ötödikként pedig a cigány-magyar együttélés problémakörét nevezte meg.

A pártelnök az interjúban is elmondta: a Jobbik holnapi évadnyitó rendezvényén további konkrétumokat árul el a terveiről.

Kövesse nálunk élőben!

Az évadnyitóról a barikad.hu élőben tudósít, az N1 TV pedig élő videós közvetítéssel szolgál.

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/vona_utcan_van_a_helye_a_politikanak-20130125