Sírnak a drogosok, hogy nem kapnak ingyen tűket

Egyre nő a dizájner drogokat használók száma, a forrásmegvonások miatt viszont egyre nehezebb őket steril tűkkel ellátni – panaszkodnak az érintett szervezetek.

A Népszabadság cikke felidézi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a napokban azt közölte, megnyugtatóan rendezték a problémát, és Balog Zoltán miniszter a hat legnagyobb tűforgalmat lebonyolító szervezet számára összesen hatmillió forint összegű egyedi támogatás biztosításáról döntött, a szerződéskötés már megtörtént. A hatmillió forint azonban nem érkezett meg a szervezetekhez.

Tavaly több szolgáltatónak be kellett zárnia, így például a VII. kerületben működő Art-Éra Alapítványnak, amely több száz droghasználóval foglalkozott, csak 2011-ben százezer steril tűt kiosztva. A talpon maradt programok is csak nehezen, szolgáltatásaikat csökkentve tudtak tovább működni.

Eközben az igény egyre nő, mert a dizájner drogok terjedésével emelkedik az intravénás drogfogyasztók száma. Nem ritka a fejenkénti napi 6-8-10 szúrás sem – közölte a Népszabadsággal Rácz József, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője.

Ők 2011-ben még több mint 200 ezer tiszta tűt tudtak kiosztani, tavaly már „csak” alig több mint százezret, az idén pedig pillanatnyilag még ennyi sem biztosított. Ez azzal jár, hogy drogfogyasztók többször szúrják magukat fertőzésveszélyes használt tűkkel, sőt újabban árulják is egymásnak a használt fecskendőket – olvasható a Népszabadságban.

MTI nyomán: barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/sirnak_a_drogosok_hogy_nem_kapnak_ingyen_tuket-20130124