Hírhedt sorozatgyilkosok: John Wayne Gacy, a Bohóc

John Wayne Gacy a XX. század egyik leghidegvérűbb sorozatgyilkosa. 33 áldozat vére tapad a kezéhez, akiket sorra meg is erőszakolt, megkínzott. Megbánást sosem tanúsított, gyilkosságai sokáig felderítetlenek maradtak.

John Wayne Gacy a XX. század egyik leghidegvérűbb sorozatgyilkosa. 33 áldozat vére tapad a kezéhez, akiket sorra meg is erőszakolt, megkínzott. Megbánást sosem tanúsított, gyilkosságai sokáig felderítetlenek maradtak. Bűneiért 1994-ben kivégezték.

John Wayne Gacy 1941-ben született, és középosztálybeli családban nevelkedett- Szülei katolikus hitben nevelték őt és lánytestvéreit, iszákos apjával való rossz kapcsolata ellenére nem volt egyéb lelki problémája. A cserkészmozgalomnak is tagja volt. Gacy úgy döntött, nem fejezi be középiskolai tanulmányait, helyette Las Vegasba költözik, természetesen nem járt szerencsével, még munkát sem talált végzettségek hiányában.

Miután az elszegényedett férfi hazautazott, sikerült elvégeznie egy üzleti iskolát, melyet kiváló eredménnyel végzett el. Sikerült állást találnia egy cipőtársaságnál, majd előléptették és a springfieldi ruhaipari részleg vezetője lett. Munka mellett polgárőr is volt és a katolikus egyletnek is tagja volt.

1964-ben feleségül vette a nála fiatalabb Marlynn Myerst. Apósa a Kentucky Fried Chicken Iowában lévő hálózatát birtokolta, és nemsokára veje is vezető beosztásba került. Gacy fáradhatatlan munkája révén az étteremlánc forgalma növekedett, és a család is gazdagodott. Felesége gyermeket szült; először egy fiút, majd egy évre rá egy lányt.

A fordulópont 

1968-ban Gacy-t szodómia vádjával bíróság elé citálták. A vád szerint a férfi egy állásinterjú során egy Mark Miller nevű fiatalt megkötözött és megerőszakolt. Gacy azzal védekezett, a fiú kínálta fel magát pénzért, de kiderült, hogy felbérelt viszont egy férfit, verje össze Millert, hogy ne tegyen vallomást.

Tíz évet kapott, de jó kapcsalatai és magaviselete miatt mindössze 18 hónap után szabadon engedték. Felesége elvált tőle, és apja halálhírét is megtudta.

Chicagóban, egy étteremben vállalt munkát szakácsként, majd 4 hónappal később elköltözött a családi házból. Ismét az emberek bizalmába férkőzött, szintén társadalmi munkákat vállalt, de közben tovább molesztálta a fiatal fiúkat. 1971-ben újfent bíróság elé került egy fiú megerőszakolásáért, a sértett fiú azonban nem jelent meg a tárgyaláson, így ejtették a Gacy ellen felhozott vádakat.

1972. június 1-jén megkötötte második házasságát Carole Hoff-fal. A kétgyermekes családanya ismerte jövendőbelije múltját, ám abban a hiszemben volt, hogy a férfi letett perverz szokásairól. A szomszédok arra panaszkodtak, hogya háza felől kellemetlen szagok terjengtek. Lilli, a szomszédasszony meggyőzödése az volt, hogy biztos a padló alatti döglött patkányok bűzlenek annyira.

Gacy a kerti mulatságok alkalmával szívesen öltötte magára Pogo bohóc szerepét: piros, kék és fehér színekkel festve ki arcát, hatalmas parókát viselve szórakoztatta a környékbeli gyerekeket. Volt olyan parti is, amelyen kétszázon felül volt a vendégek száma.

John Wayne Gacy vállalkozást alapított, ami festéssel, dekorálással foglalkozott. Fiatal fiúkat alkalmazott, akiket rendszeresen molesztált. 1976-ban második felesége is elvált tőle, miután a férfi bevallotta, hogy a fiatal fiúkhoz vonzódik és homoszexuális magazinokra is rábukkant a felesége.

Az áldozatok

Gacy beteges vágyai kielégítéseképp fiatal fiúkat és férfi prostituáltakat gyilkolt meg. Nem egy alkalommal saját beosztottjait gyilkolta meg, például mert nem akart nekik bért fizetni. Gacy gyilkosságai sokáig felderítetlenül maradtak, mert a fiúk és férfiak rendszerint nyom nélkül tűntek el. Összesen 33 áldozata volt.

Két férfi élte túl a találkozást: David Daniellel 1977-ben akart kikezdeni Gacy. Felajánlotta, hogy kiviszi a buszpályaudvarra, de Daniel hétszer utasította el, pedig Gacy marihuánát is felkínált. A másikuk Jeffrey Ringall, aki beszállt Gacy autójába, aki kloroformmal tette ártalmatlanná. Mikor felébredt, kikötözve feküdt egy házban, ahol a kéjenc különböző módszerekkel kínozta és erőszakolta meg. Elájult, de mikor felébredt, ruháiban találta magát egy parkban. Hibába értesítette a rendőrséget, a kevés információval nem tudtak mit kezdeni.

A titok feltárul

A sorozatos panaszok miatt egyre jobban felfigyeltek Gacy-re. Házkutatást tartottak nála 1978-ban, lakásában több jogosítványt, gyűrűt, drogot találtak, nem beszélve a számos késről, bilincsről, fegyverről, és szexuális segédeszközről. Három autót foglaltak le tőle. Miután közölték Gacy-vel ezeket, ő mindent megtagadott, és semmit sem írt alá. Mivel egyéb bizonyíték nem volt ellene, hazaengedték.

Később a rendőrség visszatért házába és felásták a pincét, ahol egy holttestre bukkantak. Gacy vallomást tett, hogy legkevesebb 30 embert ölt meg és ásott el a ház környékén. Volt, akiket egyszerűen a közeli folyóba dobott be. Kiderült az is, volt, mikor egy nap több gyilkosságot is elkövetett. 1979 februárjára előkerült az összes holttest.

A per

1980 februárjában kezdődött a tárgyalás. Az ügyvéd azzal próbálta menteni a menthetőt, hogy Gacy beszámíthatatlan volt a gyilkosságok elkövetésekor, viszont a tanúk ezt rendre megcáfolták. A vállalkozása beosztottjai is ellene vallottak végig, mondván rendszeresen zaklatta őket.

Gacy annyit mondott a vádakra, az egyetlen bűne, hogy engedély nélkül temetőt üzemeltetett. Március 13-án az esküdtszék bűnösnek ítélte a férfit. Méreginjekció általi halálra ítélték, amit 14 siralomházban töltött év után végeztek el. Utolsó szó jogán ennyit mondott csak: “nyaljátok ki a seggem!”.

Halála előtt sokat festett, később ebből 24 képet nyilvánosan, az túlélő áldozatok és azok hozzátartozói jelenlétében égettek el.

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/hirhedt_sorozatgyilkosok_john_wayne_gacy_a_bohoc-20130113