Házelnöki önkény: Kövér letiltotta Gyöngyösit a Római útról

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöksége kedden Rómába látogat – Gyöngyösit azonban letiltották. Ráadásul nemcsak erről az útról.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöksége kedden háromnapos hivatalos útra Rómába látogat – Gyöngyösit azonban itthon hagyják.

A három politikus – a fideszes Balla Mihály elnök, a szintén fideszes Nagy Gábor Tamás és a szocialista Kovács László alelnök – egy több hónappal ezelőtti meghívásnak tesz eleget. A küldöttségnek tagja lett volna a harmadik bizottsági alelnök, a jobbikos Gyöngyösi Márton is, azonban az atv.hu értesülései szerint Gyöngyösit Kövér László házelnök kihúzta az utazók listájáról.

Az Országgyűlés sajtóosztályán megerősítették a római út tényét, és azt is, hogy Gyöngyösi Márton nem utazik az Örök Városba.

Gyöngyösi Márton portálunk kérdésére elmondta, az ügy előzménye az, hogy a külügyi bizottság elnöke, Balla Mihály már az elmúlt héten nyomatékosan megkérte arra, hogy ne menjen el Rómába. Arra hivatkozott, hogy az olasz sajtóban is nagy negatív visszhangot kapott a múltheti felszólalása, így a jelenlétével garantáltan botrányba fulladna a hivatalos útjuk. Mivel a kérést a jobbikos politikus visszautasította, és a házszabály szerint a bizottsági elnöknek nincs kényszerítőeszköz a kezében, Kövér László házelnök magához vonta a döntési jogkört, gyakorlatilag letiltotta az úton való részvételről. Ráadásul nemcsak erről az útról, hanem a külügyi bizottság összes hivatalos útjáról 2014-ig, azaz a ciklus végéig.

“Ez példátlan házelnöki önkény, ilyenre még a rendszerváltás történetében nem volt példa, egy kicsinyes ember bosszúja, akinek eddig még egy percig nem sikerült megfelelnie annak a követelménynek, hogy az országházat kiegyensúlyozottan és pártatlanul vezesse. Még az MSZMP-utódpárt politikusai is sikeresebben küzdötték le az államszocializmus idején rögződött beidegződéseket, legalább a látszatra adva” – tette hozzá Gyöngyösi.

atv.hu nyomán barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/kover_lehuzta_a_listarol_gyongyosit-20121204