Konyhai trükkök

 

 

Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag,

száraz húsát, mindig igyekeztem tőle megszabadulni, holott a

legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy

mielőtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell

áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz,

hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

 

Szerencsére van itthon egy magyar készítmény, egy flakon IRIX. Ha

kissé megég a kezem, azonnal ráfújok egy kis Irixet és nemcsak nem

hólyagosodik fel, hanem egyszerűen meg is gyógyul.

 

Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a – kb. 2 nm-es –

kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt

is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg

kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor

elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell

tekerniszivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon

zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy

fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze

és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertből.

 

 

A petrezselyem-, lestyán– és zellerleveletszárítás után

összekeverem, így teszem zárható üvegbe.

Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom

(fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke),

valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

 

Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel

végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

 

 

A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a

rántásba reszelt hagymát teszünk.

 

 

Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk,

kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

 

 

Ha acsirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk,nem

“köpköd” sütés közben

 

 

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t

is. A jól megmosott gyümölcs

héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható

tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.

Süteményekhez kiváló.

A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor

elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.

De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

 

 

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál

étolajat,így nem ragad az edényaljához,

és az olaj is kevésbé habosodik.

 

 

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor

sütés közben nem száradnak ki.

 

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé

megfonnyad.

Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe

néhány percre.

 

 

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.

Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy

más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás

illatokat.

 

 

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a

héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.

Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

 

 

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,

nokedlihez, stb.

teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.

 

 

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt

zöldséget összeturmixolom.

Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

 

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban

összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves

(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

 

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a

forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.

 

 

Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába

csavarod,majd előmelegítettsütőbe teszed 5-10 percre,olyan

lesz, mintha friss lenne.

 

 

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeretegy sűrű

szövésű anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és

egyben kiemelhető.

 

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel – VAGY szórj rá

lisztet !

Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .

 

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe

mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba,

amiben sütjük.

 

 

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti

kellemetlen szagokat.

 

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó

csapvíz alatt:nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz

bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej

rácsöpögtetésével nem szárad ki.

 

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a

hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

 

Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit,ha

vízfürdőbe rakjuk

(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy

magas

falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

 

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg

vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.

A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé

fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

 

Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg – mártsuk

sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

 

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a

hűtőbe a fehérjét,és másnapig használjuk fel:rántottához,

omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,

ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával

süteményeket is.

 

Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük

vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a

legmagasabb fokozatra betesszük.

 

 

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:

vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd

daráljuk le.

Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez

tartósítani fogja.

Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

 

Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.

Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,

 

Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük,

sokáig

eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

 

Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe

tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

 

 

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel

készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem

ragad le,

és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas

ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát

kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

 

A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg

vizet öntünk a főzőléhez.

 

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy

kis sört is öntünk.

 

Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat.

Garantáltan

lecsusszan róla a méz!

 

A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen

reszelhető.

 

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a

módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire

szükség van.

 

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,

hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem,

ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a

dobozból , így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a

fagyasztóban.

 

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda,

ahonnan el akarjátok űzni őket!!!

Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

 

A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)

 

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe

 

A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal

a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!

 

Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és

úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!

 

Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg

vízben és csak utána csavard

 

Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy

szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a

morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

 

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

 

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát

 

Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd

megszáradni, és csak utána mosd ki.

 

 

Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a

területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,

 

 

Kínai közmondás;

Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi

kötelességed, hogy azt Te megoszd mással !

 

Article source: http://kert.kromek.hu/?p=184

Comments are closed.