Beragad a benzinár

Az üzemanyagok árának tartós csökkenésére, illetve jelentősebb áresésre nem lehet számítani – mondta Drucker György energiapiaci szakértő az MTI kérdésére annak kapcsán, hogy ezen a héten is csökkenti a benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol.

A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja, a nemzetközi árak és a forint árfolyamának alakulása. A nyersolaj ára csökkent, a forint pedig viszonylag erős volt, ezért csökkenhettek az árak – mondta az Energiainfo.hu szakportál vezető elemzője.

A szakértő további kisebb árcsökkenést nem tart kizártnak, de úgy véli, a téli szezon kezdetén komolyabb áresés nem várható. Emellett a forint további jelentősebb erősödésére sem lehet számítani – tette hozzá.

Drucker György szerint a hazai üzemanyagárak a következő hetekben a jelenlegi sávban maradnak, az eltérés plusz-mínusz 15 forint lehet. Az elemző azonban valószínűbbnek tartja a drágulást. Ugyanakkor jelentősebb áremelkedést nem vár a közeljövőben, miután az ellátás jó, és úgy tűnik, hogy a Perzsa-öbölben jelenleg nem fenyeget a konfliktus olyan éleződése, amelyet korábban ne áraztak volna be a piacok.

A Mol szerdán bruttó 8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin, illetve 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát; az elmúlt két hétben is csökkentek az üzemanyagárak.

 

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/25504d4d/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A12110A70Emaradni0Efog0Ea0Ebenzinar0Ea0Ekovetkezo0Ehetekben0Bhtml/story01.htm