Mit vesztett Győr a Duna bástya árán?

Elveszik az egyetlen teljességében helyreállítható reneszánsz épület, kiürül a történelmi belváros.

Tavaly a győri Dunakapu téri ásatások során a Duna bástyának, hazánk legnagyobb egyben és teljesen helyreállítható reneszánsz hadi emlékének jelentős részeit tárták fel a régészek. Az ásatás célja persze nem az volt, hogy e jeles emlékünket életre keltsék, hanem az, hogy a bátya helyére és belsejébe a helyi fideszes önkormányzat mélygarázst építhessen, annak tetején pedig, azaz a mostani tér felszínén rendezvényteret hozzon létre.

Már az első kapavágáskor nyilvánvaló volt, hogy – kerül amibe kerül, pusztul ami pusztul- néhány helyi vezető akkor is keresztülviszi akaratát és minden áron megépíti a föld alatti luxus garázst.

Kezdetben abban reménykedtek, hogy a feltáró ásatások során nem találnak a tér alatt semmit, hiszen a bástya felső harmadát és a hozzá épített hangulatos és értékes tüzér házsort 1939-ben elbontották. Így jött létre a mai „tér”, amely tavalyig a határainkon túl is híres győri piacnak volt otthona. Hála Isten a „semmit sem találni” remény hamar szertefoszlott, mi magyarok büszkék lehetünk rá, hogy az 1939-es rombolás ellenére még mindig milyen épen maradt meg a híres Duna bástya kétharmada.

Ma már tudjuk, ez is kevésnek bizonyult, az épített és napvilágra került falak jó részére kimondatják a régészekkel, hogy nem értékes, majd néhány nap múlva jönnek a kormánypárti bulldózerek.

A képen a nagyváradi erőd látható, amint a románok közel 3 milliárd forintból felújítják. Ez az erőd a győri vár kisöccse.

A beruházás nyertese a Közgép ZRT, West Hungária Bau KFT és Magyar Aszfalt, melyek beszédes cégnevek.

A történet négymilliárd forint közpénzről szól, és közel kétszáz férőhelyes mélygarázs a „termék”. Vélhetően a közelben egyetlen árva parkolóhely nélkül két éve használatba vett, de ma is üres irodaház leendő ügyvédjei veszik majd bérbe a mélygarázs helyeit. Ráadásul az önkormányzat holding cége a Győrszol Zrt. még kétmilliárd forintnyi hitelt is gyorsan felránt majd e szent célra – az OTP Banktól. Teszik ezt egy olyan városban, ahol csak az Audi fizet évi nyolc milliárd forint körüli iparűzési adót.

Eközben, hogy indok legyen a győri belváros óriási parkolóhely hiányára, közvetlenül a bástyafal tövében megszüntettek 650(!) ingyenes parkolóhelyet, plusz még közel 300 felszíni parkolót a közelben.

Mit nyer e beruházással Győr? Egy kietlen, huzatos nagy rendezvény teret, ahol még egy fát sem lehet elültetni. Egy mélygarázst, amelynek költsége soha meg nem térül.

A feltárt bástyarészek az ágyúlejáró felől nézve

De mit veszít Győr és vele együtt hazánk? Elveszik az egyetlen egyben és teljességében helyreállítható reneszánsz épületünk. Kiürül a történelmi belváros, mert a heti kétszeri piacot (szerdán és szombaton), melyen emberemlékezet óta a közeli falvak őstermelői kínáltak zöldséget, gyümölcsöt, tejfölt, savanyú káposztát, hazai mézet és virágot, az ingyenes közeli parkolók éltették. A mélygarázs ráadásul árvízveszélyt okozhat, és talajvízveszélyt jelent az összes győri középkori pincére nézve.

Pedig még mindig nincs késő megállítani a rombolást, de a győriek fásultak és félnek. A kevés szervezet, amely harcol az 1562-ben megépített Duna bástyáért az az Arrabona Városvédő Egyesület és a Váralja Szövetség. A demonstrációk és az aláírásgyűjtés egyelőre félsikernek bizonyult.

De mi kimondjuk: igenis van olyan tervünk, mely 21. századi módon biztosíthatna ott teret és parkolót, nem kellene sem árvíz, sem talajvíz veszéllyel számolni, nem lenne leletrombolás! Kimondjuk: ez a lehetőség már rég ott fekszik a városvezetők és az engedélyező hatóság asztalán. Ez a megoldás szakít a már 20 éve elavult hazai gyakorlattal, nem megy a felszín alá, hanem kihasználja, hogy a bástyatető egy emelettel volt magasabb, mint most látható. A jelenlegi utcaszinten akár 300 autó is parkolhat, a régi Bástya utca árvízmentes közlekedési kapcsolatot jelent, a bástya tetején pedig ott az áhított rendezvénytér, ráadásul az építészeti összkép érdekében a bástya eredeti rendeltetése szerint kimagaslik, belül pedig értékei ugyanúgy, de most már kiegészítve lennének láthatók.

Cs. Csöndör László
barikad.hu 

Article source: http://barikad.hu/mit_vesztett_gyor_a_duna_bastya_aran-20121030