Búcsút mondhatnak a vasiak a repülőtérnek

A kormány is számolt a Vas megyében létesítendő repülőtérrel, az utóbbi két hónapban azonban valaki beleköphetett a levesbe.

A kormány is számolt a Vas megyében létesítendő repülőtérrel, az utóbbi két hónapban azonban valaki beleköphetett a levesbe – közölte sajtótájékoztatóján Balassa Péter, a szombathelyi közgyűlés, és Rába Kálmán a Vas megyei közgyűlés jobbikos tagja tagja.

2005-ben látott napvilág az első hír a Vas megyei reptéri beruházásról. 2009-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította a projektet.

Az Országgyűlés illetékes bizottsága november 16-án tárgyalta és különösebb fennakadások nélkül fogadta el az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosításának javaslatát. Ennek köszönhetően a Vát és Porpác közötti ingatlanegyüttes nemzetközi repülőtérré fejleszthető terület lett, majd az Országgyűlés december 7-én megszavazta az ezzel kapcsolatos módosítást. A kormány kiemelt beruházássá minősítette a Vát-Porpác repteret. A döntés a Magyar Közlönyben is megjelent, ezzel hatályba lépett az erről szóló kormányrendelet.

A Vas Megyei Közgyűlés kormánypárti képviselői többször megfordultak Kínában. Hazaérkezésükkor mindig pozitívan nyilatkoztak a projektről és annak alakulásáról. Már mindenki nyugtázta ezt a gazdasági és közlekedési infrastruktúra számára pozitív impulzust, amikor hirtelen valamilyen homályosan sejthető oknál fogva váratlan fordulat történt – mondták el a politikusok.

A Jobbik a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordított a beruházásra és konstruktívan állt a megvalósításhoz. 2011-ben – amikor, már érezni lehetett, hogy valami probléma van a beruházás körül – Bana Tibor az Országgyűlésben is felvetette az ügyet, Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában előrehaladott tárgyalásokról, és egy kivitelezőnek jelentkező kínai cégről is beszámolt.

Október 26-án dr. Hende Csaba Vas megyei országgyűlési képviselőként bejelentette, hogy a reptéri beruházás Veszprém megyében lesz, majd hozzátette Vas megye számára ez is nagyon kedvező, hiszen a reptér körülbelül 100 kilométeres körzetben fejti ki jótékony hatását. A jobbik politikusai megjegyezték: Szombathelytől 100 kilométerre található a grazi reptér is, ám eddig semmilyen gazdasági vagy közlekedési infrastrukturális változást nem generált Vas megye részére.

Hende bejelentése után az MSZP és a Fidesz nyilatkozatháborúba kezdett. Megdöbbentő, hogy a szombathelyi Fidesz kiadott egy olyan nyilatkozatot, mely szerint itt egy fantomberuházó cég akart fantomrepteret építeni, a projekt pedig gazdaságilag nem volt megalapozva- Amennyiben ez igaz, akkor a Fidesz nem alkalmas, hogy Magyarországot vezesse, hiszen fantomberuházásokkal tervezi a jövőnket – vélekedtek a Jobbik politikusai.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal által elkészített Országos Fejlesztési Koncepcióban, Orbánék a megyére érvényes fejlesztési irányok között első helyen szerepeltették a váti logisztikai központ és repülőtér fejlesztését. Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy a beruházással magasabb kormányszinteken is számoltak, de az elmúlt két hónapban valami történhetett, valaki beleköphetett a levesbe. A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba, és közölje a reptér kálváriájának részleteit a megye lakosaival.

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/bucsut_mondhatnak_a_vasiak_a_repuloternek-20121030