Kiszáradt a Tisza, Válsághelyzetre készül az NGM ! Nem véletlen a mostani időjárás… Vegyétek észre!

Szerinted tárt karokkal fognak ott várni? Pont egy éhes szájra lesz szükség ott is?
Honnan tudják, hogy jó szándékú, szorgos ember vagy?

Ha meg földet művelsz, te mozdulsz a legnehezebben, mert ott a termény, ott a jószág, fölben a vetemény.Régen is a falu népének volt egy “völgyzugoly” helye, lápja. Amit a csak az ott élők ismertek.
Van lovad, esetleg ökröd, tehened, hogy szánts, vess? Vetőmagod, ekéd?

Kicsit vissza kell térni a földre, ha ez bekövetkezik, mármint egy összeomlás, akkor az hirtelen fog történni. Hiába iparkodunk itt valamit felépíteni, teóriázni. Ha most nem vagy ott, akkor meg már késő lesz.

Érdekes, hogy olyan ember írását nem olvastam itt, se másutt, véleményét nem osztotta meg hasonló helyeken, aki városon kívül él, földműveléssel, álattartással foglalkozik.
Ez vagy azért van, mert nem ér rá ilyennel foglalkozni, vagy mert tudja, hogy miképpen működnek arra felé az ilyen dolgok. Nem fedi fel, hogy mondjuk Ő miképpen készül egy ilyen időre.
A vidéki élet nem romantika, minta a könyvekben. Ritmusa van, avval és abban élsz. Nem tudsz elszakadni tőle. Etetsz, kapálsz, betakarítasz, stb…, Nem 8 órás műszak, van hogy nem is 12, több.
Tudod-e, hogy krumpri után mit ültess a földbe, vagy miután ne? És ez a trillió billió trükk és tudás, amitől a hipermarket polcai teli vannak. Te tudod-e?
Ha van egy tehened, hogyan és miért, meddig ad tejet? Tudod tartósítani? Igen pl. a sajtra gondoltam, tudsz készíteni? Oltó nélkül is, savanyítot honnan szerzel? Ecettel, oké, és ha nincs. Van legalább egy két tőke szőlőd, hogy a fiatal szemekből savanyítót csinálj. Hogyan tárolod?
Kenyérhez kovász, a semmiből? Mert élesztőből is nullán álsz.
És a liszt. Régen úgy tartották, hogy egy hold föld ad annyi búzát ami elég egy évre egy családnak. Az állatok takarmányozásaára hol termelsz? Kukorica, krumpli, és egyéb?
És ha jön a sáskaraj zombi, mit csinálsz.
Szerencsém volt, jártam a tengeren túlon. Tudom pl., hogy egy texas-i hogyan gondolkodik. Nem vagy jó szomszéd, ember, ha nem tartasz othon elegendő tűzerőt. Mert se a családodat, se a szomszédodat nem tudod megvédeni. Nincs benned csapat szellem. Mert ezek a kis élet közösségek mindenben függnek egymástól. Gép szerszám, szaktudás. Neked milyen szakma van a kezedbe, amivel hasznos tagja vagy a közösségnek? Vagy csak egy napszámos? Arra ott vannak a gyerekek, akik kiskoruktól a házkörüli munkából kiveszik a részük.
Neromantikázz. Legyen a kezedbe, fejedbe egy tudás, szakma, és mégtöbb tudás. Talán sikerülhet. Vagy add fel. Kevesebb kinlódás vár rád.
(remélem nem törlik a hsz-t)

Törlés

Article source: http://vilaghelyzete.blogspot.com/2012/09/kiszaradt-tisza-valsaghelyzetre-keszul.html