Diktátorcsemete az élet habos oldalán

Diktátorok világa. Élet és halál urai. Viselt dolgaikról beszámolt már a világsajtó. Ha máskor nem, a bukáskor. A diktátorok bukása ugyanis törvényszerű.

Diktátorok világa. Letűnt idők vezérei, élet és halál urai. Viselt dolgaikról beszámolt már a világsajtó. Ha máskor nem, a bukáskor. A diktátorok bukása ugyanis törvényszerű.

Ezek az emberek kirakat-világban élnek. Szépen berendezett kirakatban, a világ felé a teljes béke és jólét képét vetítik. Ugyanakkor a valóságot a sötét alagsori vallatók, arctalan ügynökök, szegénység jelentik. S persze az átlagember. Aki mindezt tudja, látja, csak nem mer beszélni.

A diktátorok tehát kényesen vigyáznak a tökéletes képre. A családjuk mintaszerű, gyerekeik eminensek, jólneveltek, jólfésültek és mintaszerűen mosolyognak bele a világba. Legalábbis ezt látjuk. De mi van a valódi énjükkel? Hogyan éltek a diktátor-csemeték? Akik bármit megtehettek, megengedhettek maguknak, hiszen a szülők és a jópénzen megvett takarítóemberek mindent elsimítottak. Mennyi maradhatott fenn az ő dolgaikból?

A kárpátok géniusza

Az egyik leghírhedtebb diktátor a Kárpátok géniusza, a szeretett fiú, egy egész nép apja, a suszterből lett román diktátor: Nicolae Ceausescu.

S a hőn szeretett apa hőn szeretett fia, Nicolae Ceausescu, akit szeretetteljesen csak Nicu Ceausescunak emlegetnek. Rengeteg legenda kering róla, az igazság ebben az esetben sem egyértelmű. Mint ahogy az sem, mennyi titkolt dolog nem is került napvilágra. Sokan – apja bukása után több mint húsz évvel – áldják a nevét. Azok, akik nem találják magukat a demokraták, vagy akár liberálisok világában. Akik megszokták a  kommunizmus átkos rendszerét.

Sokan azonban nem képesek rózsaszín ködbe öltöztetni a  múltat. S így van ez a fiatal diktátorgyerek esetével is.

“Princisor”

Nicu Ceausescu a diktátor legkisebb és legrebellisebb gyereke volt. A princisor – azaz kis herceg, ahogy emlegették – szeretett élni. Gyilkosság, gázolások, nemi erőszak, orgiák  – ilyen történeteket mesélnek róla az emberek.

Az egyik szenvedélye a “verdázás” volt. Meg is lett az eredménye. Erwin Wickert, a Német Szövetségi Köztársaság volt romániai nagykövete Boldog szemek című emlékiratában mesél a díszes családról. Például azt, hogy Ceauşescu előszeretettel paskolta meg a külföldi újoncdiplomaták fenekét. Nos, ebből a könyvből derül ki, hogy a kis herceg elütött egy 18 éves diáklányt, bizonyos Doina Hilmut. 1972. június 4-én történt a baleset Bukarestben. Pár nappal később az udvari sajtó már élesen bírálta a figyelmetlen gyalogosokat. S itt konkrétan meg is említi Doina Hilmut, akit egy magasrangú rendőrtiszt ütött el. A felháborodás igen nagy volt a román fővárosban, hiszen finoman híre ment, hogy a diktátorgyerek ült valójában a balesetet okozó autó sofőrülésében.

Pár nappal később egy bélyegnél alig nagyobb hirdetés jelent meg az újságban: “A június 4-én  történt baleset szemtanúit kérjük jelentkezzenek a …címen. A baleset áldozata Doina Hilmu”. A hirdetést a lány szülei adták fel. 18 éves volt és szörnyethalt. Úgy hírlett, hogy Nicu Ceausescut azonnal repülőre ültették és elküldték Svájcba. A lány édesanyjának felajánlottak 100 ezer lej kártérítést, az körülbelül 20 ezer márkának felelt meg. A rendőrtisztet elítélték a baleset miatt, rövid időn belül szabadlábra helyezhették és külföldre küldték.

Később Nicu új autót kapott. Egy sport-Audit…

Féktelen ivászat

Nicu nemcsak vezetni szeretett, de inni is. Balesetet szenvedett, beszállították a  kórházba. Az anyja már várta a kórházban, az akkori idők egyik sztársebészét hívatta azonnal. Betolták a balesetet szenvedett, hörgő Nicut. Az anyja mellette visított az orvosra, hogy azonnal műtse meg a  fiát, hát nem hallja, hogy hörög? Nem hörög – válaszolta nyugodtan az orvos. Csak horkol, mert olyan részeg, hogy nem tud magáról.

Eltávolították a szélvédő szilánkjait a fejéből a csontszilánkokkal együtt, majd útjára engedték. Ezt is megúszta.

Nőügyek

Mint minden aranyifjú, a Ceausescu-csemete is szerette a nőket. Bár néhányan félénk, visszahúzódó embernek írják le, a tények mást mutatnak.

A kommunista időkben rengeteg csillogó estélyt, összejövetelt tartottak. Egy ilyen alkalommal látta meg Nicu a fiatal, világhírű román tornászlányt, Nadia Comanecit. Mivel a fiatalúr az estélyen már nem volt szomjas, ölbe kapta a tornászlányt, feldobta, de elkapni már nem tudta. Így kezdődött az őrült kapcsolat. A Ceausescu-gyerek megkapta, amit akart. Akkor is, ha a másik fél nem akarta.

Az 1989-es forradalom után az akkor már Amerikában élő Nadia egyedül a People magazinnak nyilatkozott tényszerűen a szomorú emlékű kapcsolatról. Erőszakkal tette azt, amit tett. Ha nemet mondtam volna, meghalok – mondta az olimpiai bajnok tornász. Árnyékként követte a Szeku (a román biztonsági szolgálat), egy lépést nem tehetett úgy, hogy az elkényeztetett diktátorgyerek ne tudott volna róla. Ennek a “szerelemnek” köszönhetően szökött Nadia Magyarország – Ausztria útvonalon Amerikába 1989. november 27. éjjelén. Azt beszélik, Nicu kitépte Nadia Comaneci körmeit.
 
Fiatal lányok voltak a kedvencek

Egy másik alkalommal egy család vacsorázott békésen egy nívós étteremben 16 éves lányukkal egyetemben. Történetesen a  diktátorcsemete is ott vacsorázott. Megtetszett neki az illedelmesen falatozó leányka, hát odaküldte egyik “bizalmasát” a család asztalához s megüzente: szeretne megismerkedni a hölggyel. A család tagjai egyenként elszivárogtak az asztaltól, majd mindenüket az étteremben hagyva menekültek a nőfaló junior érdeklődése elől.
 
Az utolsó nő

Az utolsó hölgy Nicu életében Daniela Vladescu szopránénekes volt. A hölgynek rengeteg udvarlója akadt és bejáratos volt az akkori idők legfelső köreibe. A szóbeszéd szerint Danielat Nicu művészlelke hódította meg. Az 1989-es események kirobbanásokkor Nicu és Daniela épp a hegyekben kirándult. Kétéves együttlét után a szopránénekes simán ejtette a kegyvesztett kisherceget. Nicu a börtönévek után az egyetemi katedrájához szeretett volna visszatérni, de ebben betegsége, majd halála meggátolta.

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/diktatorcsemete_az_elet_habos_oldalan-20120902