Még mindig megvan a magyar felsőoktatás vonzereje?

Réthelyi szerint azért csökkenhetett a tavalyihoz képest 30 ezerrel a felsőoktatásba jelentkezők szám, mert a bejutási küszöböt 200-ról 240 pontra emelték.

Réthelyi szerint azért csökkenhetett a tavalyihoz képest 30 ezerrel a felsőoktatásba jelentkezők szám, mert a bejutási küszöböt 200-ról 240 pontra emelték.

Százmilliárd forintos európai uniós fejlesztési program indul márciusban a felsőoktatási intézmények számára – jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mai Kis Norbert, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkárral tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter elmondta: a források elsősorban az egyetemek és főiskolák oktatási minőségének a fejlesztését, valamint a hallgatói és az oktatói kiválóság kiemelt támogatását szolgálják.

Portálunk azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy köze lehetett-e annak, hogy az állam csökkentette a keretszámokat, magas tandíjat vezet be és az, hogy külföldön jóval olcsóbbak a tanulási lehetőségek, ahhoz hogy a tavalyi számokhoz képest idén 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba. Legutóbb akkor volt ilyen alacsony a jelentkezők száma, amikor az MSZP- SZDSZ kormány meglebegtette a tandíj lehetőségét.

Kérdésünkre kitérő választ kaptunk, talán a miniszter nem gondolja, hogy a fent említett okoknak köze lehet a felsőoktatásba jelentkezők drasztikus csökkenésének. Réthelyi Miklós szerint ugyanis a kérdés az, hogy kik hiányoznak, kik vannak ebben a meg nem jelent 30 ezerben. Úgy gondolja, hogy sokan a 240 pontos minimális beugrót nem tudták teljesíteni, tavaly pedig már 200 ponttal be lehetett jutni. „Tehát egy formális küszöbkülönbség is van a két év között, amely az eredményeket torzíthatja”- mondta portálunk kérdésére. Majd hozzátette: az még egy jövőbeni vizsgálat tárgya, hogy földrajzilag, vagy tudományterületileg van-e komolyabb eltérés a tavalyi és idei felsőoktatásba jelentkezők között. A miniszter hangsúlyozta: komolyabb statisztikai elemzésre van szükség ahhoz, hogy értelmezni lehessen a két év közötti különbséget.

„Ha megnézzük 10 évre visszamenőleg a jelentkezési adatokat, akkor elég nagy ingadozást mutat a felsőoktatásba jelentkezők számában”- egészítette ki Réthelyit Kis Norbert. Az államtitkár szépítve a tényeket közölte: a felvettek száma folyamatosan emelkedik és örömtelinek tartja, hogy a felvételizők száma meghaladja a felvettek számát. „Ez az jelzi, hogy megvan a magyar felsőoktatás vonzereje.” Végül megjegyezte: azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyivel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba csak nyár, a pótfelvételik után lehet komolyabb konzekvenciákat levonni.

 

SSZ

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/meg_mindig_megvan_a_magyar_felsooktatas_vonzereje-20120306

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .