Megtartotta pozícióit a VMSZ a szerbiai választásokon

A Magyar Remény Mozgalomnak – jelen állás szerint – nem sikerült képviselőt bejuttatnia a vajdasági tartományi parlamentbe

A Magyar Remény Mozgalomnak – jelen állás szerint – nem sikerült képviselőt bejuttatnia a vajdasági tartományi parlamentbe

A vasárnapi szerbiai parlamenti választást a Tomislav Nikolić vezette Szerb Haladó Párt nyerte, szorosan Boris Tadić Demokrata Pártja előtt. Királycsináló szerepbe kerülhet azonban a harmadik befutó, a Milošević alapította Szerbiai Szocialista Párt, amely nélkül egyik nagy párt sem alakíthat koalíciós kormányt.

A magyar pártok közül egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tudott országos szinten eredményt felmutatni, amely a parlamenti választásokon több mint 95 ezer voksot kapott, így a jelenlegi adatok szerint a korábbi négy helyett öt vagy hat képviselőt küldhet a belgrádi köztársasági parlamentbe. A szintén nem hivatalos adatok szerint az újvidéki tartományi parlamentbe a VMSZ öt képviselőt küldhet listáról, és összesen tíz jelöltje maradt állva a második fordulóban, így a párt megőrizheti vagy bővítheti jelenlegi kilenc mandátumos részarányát – tudatta Pásztor István, a párt elnöke.

A VMSZ a következő napokban egyeztet a magyar közösséget érintő fontos kérdésekről Boris Tadiccsal, s amennyiben sikerül megállapodásra jutni, a VMSZ őt támogatja a május 20-i második fordulóban.

kép

Pásztor István, a VMSZ elnöke sajtótájékoztatója (fotó: MTI)

A magyar többségű délvidéki városokban vegyes a kép. Szabadkán ugyan jelentősen csökkent a leköszönő polgármestert adó szerb Demokrata Párt (DS) támogatottsága, 18 ezer szavazattal mégis kétezer vokssal többet szerzett, mint a VMSZ. Topolyán, Kishegyesen és Magyarkanizsán jól szerepelt a VMSZ, ezekben az önkormányzatokban megteremthető a koalíciós többség, Zentán és Csókán pedig a párt a helyi képviselőtestületben a legnagyobb erő. Óbecsén és Adán azonban csökken a VMSZ önkormányzati képviselőinek a száma.

A főként fiatalokból álló, nemzeti radikális Magyar Remény Mozgalom a köztársasági választásokon nem indult, a tartományi parlamentbe pedig – jelen állás szerint – nem sikerült képviselőt bejuttatniuk. Oláh Róbert alelnök az MTI-nek elmondta, pártja négy önkormányzatban érdekel, és bizakodnak, de csak hétfő este derül ki az eredmény. A barikad.hu megkeresésére László Gyula pártigazgató holnap délelőttre ígért részletes információkat az MRM választási eredményeivel kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a vasárnapi szerbiai választások azt mutatják, hogy a délvidéki magyarok politikai aktivitása, optimizmusa növekedett az elmúlt időszakban. „A magyar kormány figyelemmel kíséri a szerbiai választások eredményét, ezt egyrészt az ott élő magyar közösség súlya önmagában is indokolja, másrészt az, hogy a kabinet az Európai Unió további bővítésének híve” – nyilatkozta Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Budapesten, Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

MTI nyomán: barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/megtartotta_pozicioit_a_vmsz_a_szerbiai_valasztasokon-20120507