Különbséget tehet Brüsszel a tagállamok között

Az Európai Unió rugalmas lesz a költségvetési hiány kezelésében, hogy a kiadáscsökkentés ne menjen a növekedés rovására – erről Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági biztosa beszélt szombaton a Bloomberg szerint.

A Bizottságnak érvényesítenie kell a március elején aláírt megállapodást, amelyet költségvetési paktumnak is neveznek. Ennek lényege, hogy az uniós költségvetési szabályokat (legfőképpen a 3 százalék alatti deficitet) az Európai Bizottság ellenőrizheti, és ha egy tagállam nem felel meg, akkor szankcionálhatja is.

“A paktum tág teret enged a mérlegelésnek, amelyet gazdasági elemzésekre és a jogszabályokra alapozunk, amint a megállapodás életbe lép” – mondta szombati beszédében Rehn. A szavai fordulatot jelentenek a Bizottság korábbi közléseihez képest, mivel eddig a költségvetési fegyelem volt előtérben, nem “a mérlegelés”. Rehn nyilatkozata szerint a Bizottság különbséget tehet az egyes tagállamok között aszerint, hogy mekkora a költségvetési mozgásterük, és milyen makrogazdasági állapotuk.

Vasárnap választást tartanak Franciaországban és Görögországban is. Párizs az előzetes felmérések szerint elnököt fog váltani: a Németországgal együtt eddig a költségvetési szigort erőltető Nicolas Sarkozy helyett a szocialista jelölt, Francois Hollande következhet. Hollande többször élesen bírálta a költségvetési hiányt mindenáron leszorítani akaró gazdaságpolitikát, helyette a növekedésre fókuszálna. A német kormány már üzent is a várható nyertesnek: a költségvetési paktumból Merkelék nem engednének.

Görögországban a szélsőjobb előretörése mutatja, hogy a társadalom elégedetlen a kormánnyal. A görögöket megmentő európai hitelcsomag feltétele egy 325 millió eurós megszorítás volt, de ez csak egy extra csomag a korábbi kemény hiánylefaragás után. A 10 százalék feletti görög deficitet gyors ütemben kéne úgy leszorítani, hogy közben a gazdaság visszaesik. A felmérések szerint újra nagykoalíció alakulhat, mivel sem a 30 százalék körül mért jobb-közép párt, sem a 20 százalék körüli szocialisták nem tudnának önállóan többséget szerezni. Eközben a tavaly még alig mérhető, de amúgy 20 éve létező Arany Hajnal nevű, neonáci elemeket is magába foglaló párt már az 5 százalékos küszöb fölött jár.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/1f08f557/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A120A50A50Ekulonbseget0Etehet0Ebrusszel0Ea0Etagallamok0Ekozott0Bhtml/story01.htm