Csúszik az újabb trafikmutyi?

Egyelőre nem lehet pályázni arra az 1417 településen lévő trafik-koncesszíóra, ahova az első körben nem érkezett ajánlat a február 22-i határidőre – tudta meg az NFM Ügyfélszolgálati Információs Irodájától a Világgazdaság. Talán 1-2 héten belül” – válaszolta az egyik ügyfélszolgálati munkatárs arra a kérdésre, hogy mikortól lehet újra pályázni.

TrafikA Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ezeken a településeken eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat, és még március 29-én azt ígérte, hogy új kiírást tesznek közzé a felhívást követő 30. napon - írja a lap. Elsősorban kicsi, 1000 fő alatti településen senki sem jelentkezett a koncessziós pályázaton. Ezeken a helyeken a törvény mindössze egy dohánybolt nyitását engedélyezi. A késedelem oka az lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 10 helyett 12 százalékos árrést garantálna a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Így talán már tolonganának a kistelepüléseken a dohányboltokért. Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezérigazgatója elmondta: az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. Úgy vélte: várhatóan nagy lesz az érdeklődés, és a helyszínek nagy részében elkel a koncesszió. Hozzátette, hogy később derül ki, hogy hol kell élni a mozgóárusítás lehetőségével.

Új szereplője lehet a dohánypiacnak a Trafikos Franchise Kft. is, amely honlapja szerint azért jött létre, hogy a Trafikos Franchise Rendszer és a Trafikos Drink Franchise Rendszer működtetésével segítse a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére vállalkozókat. A cég többek között minden szükséges áru, termék és szolgáltatás vonatkozásában felkutatja a legkedvezőbb beszerzési árat és minőséget biztosító szállítót. „Csalódottak vagyunk, mert több, mint száz pályázatot írtunk, de csak 41 darab nyert közülük. Úgy számoltunk 400-500 tag kell ahhoz, hogy a rendszer jól működjön. Most a veszteseknek fizetjük vissza az előleget. Még van egy hónapunk, hogy bővüljön a hálózatunk, mert a nagytételű beszerzés teszi olcsóbbá a működést a tagoknak” – mondta Király Antal. A Trafikos Franchise Kft. vezetője leszögezte: a kormány által javasolt 12 százalékos árréssel a nyertes trafikosok rövid időn belül garantáltan meggazdagodnak, hiszen már a 4 százalékos árrésbe is bekalkulálták a költségeiket. Irreálisnak nevezte, hogy a beérkezett 15 ezer pályázatot egy 14 fős bizottság 2 hónap alatt objektíven lepontozott volna.

Gyulay Zsolt, az NDN vezérigazgatója szerint a döntést a bíráló bizottságok hozták meg a fejlesztési tárcán belül. A bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. Így nem véletlen, hogy a Trafik-Károsultak néven megalakult mozgalom képviselői az NFM-nek nyújtották be a petíciójukat, amelyben a pályázatok nyilvánosságra hozatalát követelték. „Megvizsgálnánk, hogy volt-e olyan nyertes pályázat, ami nem felelt meg a kiírásnak” – mondta Szabóné Szabados Katalin, a tiltakozók szónoka.

Világgazdaság nyomán  - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.