Offshore-lovag a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója?

A Bahamákon bejegyzett, offshore-gyanús cég egyik vezetője volt Nagyunyomi-Sényi Gábor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. jelenlegi vezérigazgatója.

sényiA Bahamákon bejegyzett, offshore-gyanús cég egyik vezetője volt Nagyunyomi-Sényi Gábor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. jelenlegi vezérigazgatója – írja a birtokába került dokumentumokra hivatkozva a Figyelő Online.

Nagyunyomi-Sényi Gábor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. jelenlegi vezérigazgatója korábban állítólag a Bahamákon bejegyzett Sundance Investment Limited nevű cégnél töltött be pozíciót. Az ország offshore paradicsomnak számít, miután nem adóztatják a tőkét, nincs jövedelem vagy munkabért terhelő adó, ráadásul örökösödési vagy ajándékozási adót sem kell fizetni.

A Figyelő megkereste az érintettet, aki mindezt tagadta. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint viszont Sényi a cég fontosabb emberei közé tartozott, és ebből nem is csináltak titkot. A Sundance honlapjának egyik korábbi verziójában fényképpel együtt szerepelt a cég befolyásosabb embereit bemutató oldalon.

Amint arról a Figyelő Online korábban beszámolt, Nagyunyomi-Sényi Gábor, a BFVK Zrt. jelenlegi vezérigazgatója a Középületépítő Rt.-ben 1991-től tisztségviselőként tevékenykedett, majd 2001-től az igazgatóság tagja, 2005-ben pedig a vállalat egyik kisebbségi tulajdonosa és egyben vezetője lett.

Egyik projektjük miatt 149 millió forintos bírságot kellett fizetniük, miután a Gazdasági Versenyhivatal a Kaposvári Egyetem bővítéséhez kapcsolódó 2002-es közbeszerzési pályázattal kapcsolatban megállapította: a Nagyunyomi-Sényi Gábor vezetése alatt álló Középületépítő és a vele egyedül versenyben maradó Baucont között az ajánlattételi szakaszban, az ajánlatok megtételét megelőzően „a pályázat kimenetelét befolyásoló módon kétoldalú kapcsolatfelvétel történt”.

2005 végén egyébként a vállalatról szóló, nem túl reménykeltő hírek ellenére 3,2 milliárd forintos tőkeinjekcióval 49 százalékos résztulajdonosként beszállt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az egy évvel korábban Európai Építő Zrt.-re átkeresztelt cégbe.

figyelo.hu – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/offshore_lovag_a_fovarosi_vagyonkezelo_vezerigazgatoja