Végre belátják Európában, nem az embereket kell megsarcolni?

üres zsebElemzők szerint lehetséges, hogy Európa hátat fordít a megszorítások politikájának, így reagálva a gazdasági folyamatokra. Szomorú, hogy még mindig csak jelek vannak erre.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hétfőn Madridban mutatja be Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszterrel azt a programot, amelynek célja a beruházások bővítése Spanyolországban, és amely Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerint Európa egészének mintául szolgálhat – írja a Világgazdaság.

Az elemzők szerint az európai gazdaságpolitikai irányvonal változására utal, hogy már Schäuble is, akit „a megszorítások bajnokaként” tartottak számon, olyan eszközöket keres, amelyekkel lendületet lehet adni az eurózóna recesszióban lévő gazdaságának (sajnálatos, hogy ennek belátása ilyen későn történt – a szerk.)

Reagálni kell a gazdasági folyamatokra, ezt tesszük Németországban is – magyarázta Schäuble pénteken egy pártgyűlésen. „Nem vagyunk bürokratikusak, nem vagyunk ostobák. Ha a gazdaság zsugorodik, akkor nem kell újabb megszorításokkal gyorsítani a visszaesést” – tette hozzá.

A héten Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is jelezte: szeretné, ha a maastrichti deficitcél elérésére országa plusz két év haladékot kapna.

A megszorítás a tegnap politikája, Európában legalábbis – idézi a Bloomberg Joachim Felst, a Morgan Stanley vezető közgazdászát. (Reméljük, az EU-s politikusok és döntéshozók is belátják végre, nem az emberek megsarcolása vezet ki a válságból, mint ahogy eddig gondolták – a szerk.)

 

 

vg.hu – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.