Trafikmutyi: sokasodnak a botrányos esetek

cigaretta a narancsonEgy fideszes képviselő lapunknak elismerte: jobb lett volna, ha több helyi kereskedő nyer a trafikpályázaton. Azt tagadják a narancsosok, hogy kötődésük miatt üzletelhetnek a dohánytermékekkel. Van, aki úgy véli, a dohánymutyi a Jobbiknak hoz szavazatot.

Se vége, se hossza azoknak az információknak, amelyek arról szólnak, hogy milyen Fidesz-közeli emberek nyertek a dohánykoncessziós pályázaton. Szerkesztőségünkhöz is folyamatosan érkeznek a hírek, olvasói levelek, amelyek mind azt támasztják alá: hazudtak a narancsosok, amikor azt állították, családi vállalkozásokat, gyesről visszatérőket, munkanélkülieket segítenek, és olyan helyi vállalkozásokat, amelyek korábban is dohánytermékek értékesítésével foglalkoznak.

Így biztosítják be magukat a fideszesek

Mint korábban az alfahir.hu megírta, Mezőberény fideszes önkormányzati képviselője, Harmati László is pályázott, majd nyert egy helyet, így húsz évre biztos állása lesz az 1990 óta egyéni vállalkozóként dolgozó férfinak. Lapunknak sikerült elérnie a politikust, aki érdeklődésünkre – nem meglepő módon – nem ismerte el, hogy amiatt alakult pályázata elbírálása „szerencsésen”, mert narancsos színekben politizál, szerinte ez nem jelentett előnyt. Mint elmondta, egy, a tulajdonában álló üres üzlethelyiséget – ahol korábban cukrászda, bankfiók üzemelt – fogja trafikká alakítani. A képviselő azt állította, a cukrászdában, majd helyesbített: a presszóban – évekkel ezelőtt - foglalkozott cigaretta értékesítésével.

Annak az oka, hogy belefog a dohányárusításba az, hogy, a nyugdíj felé közeledve, 57 évesen szeretné bebiztosítani, hogy még évekig tudjon dolgozni (keveseknek adatik meg az ilyen lehetőség... - a szerk.). Úgy tervezi, hogy ez lesz a főfoglalkozása. Persze önkormányzati képviselőként tiszteletdíjat is kap, amiről feltehetőleg a jövőben sem mond le. Mint mondta, tudomása szerint a nagyjából 10 ezer fős településen olyan is nyert, aki nem ott él. Szerencsésebb lett volna, ha több helyi kapja meg a koncessziós jogot – ismerte el a politikus. Úgy vélte, nem igazak azok a korábbi állítások, miszerint ha csak egy üzletet nyit valaki, akkor kevés esélye van arra, hogy nyereséggel jöjjön ki. Majd saját szavainak ellentmondva próbált védekezni, miszerint sok a bizonytalanság, bár árusíthatnak mást is, de ez csak egy lehetőség, és kicsi az árrés is.

A pofátlanság netovábbja

Ez utóbbi valóban igaz volt, amikor indult a pályázat, fideszesként azonban talán Harmatinak is voltak információi, hogy ez nem lesz mindig így. Egy hét sem telt el ugyanis az eredmény kihirdetése óta, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár most már minimálisan 10 százalékban határozná meg a dohány árrését. A dohánykereskedelem kaotikus állapotát kiváltó eredeti törvényjavaslat kezdeményezője ugyanis újabb módosító javaslattal élt, melynek értelmében a nyilvánvalóan bennfentes személyek által elnyert értékesítési jogosultság legalább 10 százalék garantált haszonnal lenne folytatható a jövőben. Tehát először a Fidesz szétosztott egy ötszázmilliárdos piacot a baráti körének, majd most két és félszeresére emeli ezen piac biztos bevételét – hívták fel a figyelmet jobbikos politikusok sajtóközleményben. Mint ismert, a szakma már korábban jelezte, hogy a dohánytermékek nyomott, 3-4 százalékos árrése mellett még veszteséges lett volna a cigarettakereskedelem a kereskedőknek. Feltehetőleg emiatt sok kiskereskedő el sem indult a pályázaton.

Ne szólj szám, nem fáj fejem

Szűkszavúbban nyilatkozott lapunknak Sznyida György, akinél szintén nem hiányzik a fideszes kötődés. A Kondoroson nyert politikus 1998 és 2002 között a párt helyi képviselőjeként tevékenykedett. Állítása szerint azért pályázott, mert kereskedő és több üzletet is vezet. Arra a kérdésünkre, hogy nyereséget vár-e, annyit mondott: „majd meglátjuk”. Érdeklődésünkre azt mondta, nem tud semmit a többi nyertes pályázóról. Pedig akár tudhatna is. Az összesen három kondorosi „szerencsés” majdani trafikus közül egy másiknál is felfedeztünk narancsos színeket. A volt fideszes alpolgármester, Paluska Zoltán felesége is a településen árusíthatja a jövőben a cigarettát.

A kiskereskedőkre gondolva szeretnénk kifogyni a további vérlázító példákból, de a mutyikra utaló jelek csak sokasodnak. Mint megtudtuk, Biharugrán Makra Tibor, a Fidesz által támogatott független önkormányzati képviselő nyert. Információink szerint Tiszanánán a fideszes Tóth József lánya profitálhat az apuci politikai pályája révén.

A "lézerjani" és ígéretei

De információnk van olyan 23 éve (!) trafikot működtető kereskedőről is Budapest II. kerületéből, akinek elutasították a pályázatát, hiába hangoztatták, hogy a tapasztalattal rendelkező helyi kereskedőket előnyben részesítik. Egy győri trafikos pályázó elkeseredett hangvételű levélben keresett meg minket: „Én hülye naiv, képes voltam elhinni ezeknek, hogy majd tisztességes lesz az elbírálás, és van esélyem egyetlen egy helyet megszerezni Győrben... Most meg olvasom ezt a „lézerjanis” cikket, hát mit mondhatnék, épp ő pofázta még tavaly december körül, hogy egy-egy családnak akarnak lehetőséget adni arra, hogy megéljenek egy trafik üzemeltetéséből. Hogy lehettem ekkora marha, hogy bíztam az objektív elbírálásban...”

Hazudott Lázár

A dohánykereskedelem vonatkozásában 44 ezer vállalkozás veszítette el egyik napról a másikra az alapvető tevékenységét – hívta fel a figyelmet sajtóközleményben a Jobbik. Hozzátették: egyértelműen kijelenthető, hogy Lázár János állítása, mely szerint az újfajta koncepció bevezetésével hétezer magyar család, hétezer magyar kisvállalkozás jut munkához, szemenszedett hazugságnak bizonyult.

Palcsó Tomi is a megfelelő emberekkel barátkozott

A Megasztárból ismert – egy Facebookra feltöltött kép szerint fideszes kapcsolatokkal rendelkező - Palcsó Tamás szintén a nyertesek között van, nem kevesebb, mint öt üzletet nyithat, egyet Zuglóban, négyet Csepelen üzemeltet majd – írja a Borsonline.

"Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor ünneplés és győztes láblógatás helyett sok-sok munka vár rám. Alig két hónapom van üzlethelyiségeket találni, alkalmazottakat felvenni, s arra, hogy megvalósítsam az üzleti terveimben szereplő összes ötletemet. Nem kizárt, hogy a népszerűségemet is bevetem a reklámozásba" – összegzett az énekes, aki kikérte magának, hogy politikai támogatást kutassanak a sikerében.

"Parasztvakítás volt az egész pályázatosdi"

Végezetül néhány hozzászólás a beol.hu oldalról: „Nagyszénáson több helyi lakos is pályázott, de érdekes módon egyetlen szénási sem nyert. Igaza volt Vonának amikor azt mondta, hogy a Fidesz választási ígéretéből csak egyetlen dolog teljesült: Csak a Fidesz!” „Nem gondoltam volna, hogy ekkora korrupció van az országban! Érdekes, hogy kik nyertek Sarkadon és Gyulán!Legalább 11 helyet "szerzett" meg egy csapat, persze 5 néven keresztül. Mind sógorok, szülő, barát.” „Nagy parasztvakítás volt az egész pályázatosdi :-) Nyert a holdudvar..... Jah, meg egy pár szavazatot a Jobbik. :-D"

Kovács Zita

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.