Hosszútávú befektetés lenne az ingyenes nyelvvizsga

A nyelveket beszélő magyarok aggaszóan alacsony számának növelése érdekében is szükség lenne a Jobbik által javasolt ingyenes első nyelvvizsgára amellett, hogy a külföldi tapasztalatokat az ott munkát vállalt magyarok később tudnák itthon kamatoztatni - erősítette meg veszprémi sajtótájékoztatóján Ferenczi Gábor és Galambos István.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, a nemzetállami érdek miatt nem szabad támogatni, hogy csak a tartós külföldi letelepedés miatt tanuljanak nyelvet a fiatalok, helyette azt kell elérni, hogy ideiglenes külföldi tapasztalatszerzés után itthon kamatoztassák a megszerzett tudást. Elkeserítőnek nevezte, hogy Magyarországon mindössze az emberek egyharmada beszél idegen nyelvet, miközben az uniós átlag ennél jelentősen magasabb.

A gyenge számok hátterében a képviselő szerint az is áll, hogy elsősorban nem rokonnyelveket tanulunk a magyarhoz közelebb állók helyett. Példának megemlítette a török nyelvet, mely nyelvtanilag, lexikálisan és hangképzésben is sokkal jobban hasonlít a magyarra mint a nyugatiak. Ferenczi Gábor leszögezte továbbá, hogy a nyelvoktatás nem elég magas színvonalú, több hangsúlyt kellene fektetni a beszédközpontúságra. Kiemelte, a rovásítás kisgyermekkori oktatása is jelentősen javítaná a nyelvi képességeket.

Kevés az ösztönzés is - folytatta -, főleg mióta a nyelvvizsga nem váltja ki a nyelvi érettségit (2011 novemberében volt egy jobbikos módosító javaslat ennek visszahozására, eredménytelenül). A jobbikos képviselő elmondta, hogy korábban a munkahelyek is kaptak szakképzési hozzájárulást, hogy tanítsák ki munkavállalóikat, ám ezt is megvonták. Ferenczi Gábor ennek legalább részleges visszahozását is szerette volna elérni, de a kormány ezt sem támogatta.

A politikus emlékeztetett, a Jobbik az első nyelvvizsgát ingyenessé tenné. Megemlítette a “beragadó diplomákat” is, amiket számos hallgató azért nem tud letenni, mert nem tudta megszerezni főként anyagi okokból a szükséges nyelvvizsgát. A képviselő fontosnak tartja, hogy az oktatási intézmény biztosítsa a tanulási lehetőséget rendes nyelvóra keretein belül.

Ferenczi Gábor arról is szólt, hogy meg kellene fontolni a diplomához kötelezően szükséges nyelvvizsgát olyan szakok és szakmák esetén, ahol nem kell a munkához nyelvtudás, így is csökkentve az ún. beragadt diplomák számát.

Galambos István, a Jobbik IT Veszprém megyei szervezője úgy nyilatkozott, az emberek 44 százalékát tartja vissza a nyelvtanulástól annak drága költsége. A Jobbik által javasolt ingyenes nyelvvizsgával máris nagy terhet vennének le az emberek válláról, ez kétszázezer ember esetén hatmilliárd forint költség lenne az államnak, ami ilyen hosszútávú befeltetés esetén nem óriási kiadás, ellenben a számos jelenlegi, a Jobbik által feleslegesnek tartott kormányprojekttel, kiadásokkal.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.