Szüljön gyereket, ajtódíszt kap érte!

16 millióért vásárolt babaváró ajtódíszeket a kormány, hogy lendítsenek a gyermekvállalási kedven. A siker kétséges.

Mint ismert, elkeserítő eredményeket hoztak a 2011-es népszámlálás eredményei. Kiderült, hogy Magyarországon soha ennyire kevés házasságban élőember nem volt még, mint most, a magyar családoknak pedig csupán felében élnek gyermekek.

A KSH azóta is sorra jelenteti meg a lesújtó adatokat a házasságkötések számáról és a gyerekvállalási kedv visszaeséséről. A legutóbbi szerint az év első három hónapjában mindössze 1995 házasságkötés történt, ami 14 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Nem alakult jól a születésszám sem. 2011-ben és 2012-ben 2 és fél százalékkal nőtt a megszületett gyermekek száma, azonban visszatért a csökkenő tendencia: idén márciusig mindössze 14 ezer gyermek jött a világra, ami 5,2 százalékos csökkenést jelent.

A kormány ezért érezte szükségét, hogy lépjen, ám a megoldás felé vezető utat kissé szürreális módon képzelték el. Ahogy arról korábban az alfahír.hu is beszámolt, 10 millió forintért Táncválasztó, párválasztó címmel indítanak társkereső programot. Mindezt Soltész Miklós szociális államtitkár jelentette be, mondván, az „egyetemista korú fiataloknak, elfoglaltságaik, a tanulás, a munka mellett gondot okoz a társkeresés”. A kormány a párválasztóval szeretne segíteni a fiataloknak, hogy kulturált körülmények között biztosítsanak lehetőséget a találkozásra, ismerkedésre. Mivel önszántából vélhetően kevés egyetemista siet majd az állami buliba, megjegyezzük: nem szívesen lennénk most szingli Fidelitas-tagok…

A másik, nagyobb léptékű beruházásról kevesebb szó esett eleddig: a kormány 16 milliót költött 74 ezer babaköszöntő ajtódíszre, melyet egy gyermekvállalásról szóló információs füzettel együtt kapnak majd ajándékba a kismamák. A dekorációs eszközt az ajtóra függesztve jelezhetik majd a várandós nők, hogy kisbabát várnak.

Arról megoszlanak a szakértői vélemények, hogy az ajtódísz mennyit lendít majd a gyerekvállalási kedven, ám a portálunk által megkérdezett gyermektelen nő kérdésünkre, miszerint “Szül-e gyereket a közeljövőben azért, hogy jusson neki az ajtódíszből?”, határozott nemleges választ adott.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/szuljon_gyereket_ajtodiszt_kap_erte