Székelyföldi jobbikos csoportok alakultak

Ezzel a Kárpát-medence minden nagyobb magyarlakta régiójában jelen lesz a nemzeti radikális párt.

Partium után Székelyföldön is zászlót bontott a Jobbik: vasárnap Marosvásárhelyen, hétfőn Székelyudvarhelyen, szerdán Csíkszeredán alakultak meg a nemzeti radikális párt csoportjai. Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön is összegyűlnek a helyi tagjelöltek, ezzel a Kárpát-medence minden nagyobb magyarlakta régiójában jelen lesz a Jobbik.

A magyarországi pártok közül elsőként (és eddig egyedüliként) a Jobbik másfél éve úgy módosította alapszabályát, hogy lehetőséget teremtett a külhoni szimpatizánsoknak a csatlakozáshoz. Szávay István tavaly novemberben jelentette be Észak-Komáromban a felvidéki Jobbik alakulását, azóta Kárpátalján, Délvidéken, Partiumban, most pedig a három székely megyében is felálltak helyi csoportok.

Fotó: Kató Alpár

Csíkszereda felújított főtere

Mit csinál egy határon túli jobbikos?

Szerdai csíkszeredai sajtótájékoztatóján Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke elmondta, a terjeszkedést nem a párt, hanem az elszakított területeken élő magyarok kezdeményezték, akik jelezték, hogy munkájukkal szeretnék segíteni a mozgalmat. A politikus hangsúlyozta, nem hagyományos pártépítésről van szó, nem kívánnak hierarchizált szervezeteket létrehozni, a jobbikos csoportok régiókba szerveződött baráti körökként fognak működni. Az országgyűlési képviselő megnyugtatott, nem új erdélyi pártot hoznak létre, és külhoni tagjaikat is arra fogják kérni, hogy ne szóljanak bele romániai belpolitikai kérdésekbe, tehát ilyen szempontból az erdélyi magyar pártoknak nem jelentenek konkurenciát.

A külhoni jobbikosoknak alapvetően három feladatuk lesz. Egyrészt segíteni abban, hogy a Jobbik nemzetpolitikája az eddigieknél is hatékonyabb, hitelesebb legyen, a képviselők több ügyet fel tudjanak vállalni, ebbe akár a törvényjavaslatok véleményezése, szakmai háttéranyagok készítése is beletartozik. Másrészt eljuttatni a párt üzeneteit a helyi magyarsághoz, itt főként internetes aktivitásra számítanak. Harmadrészt támogatni olyan civil kezdeményezéseket, mint például az autonómia ügyében indított európai polgári kezdeményezés.

Fotó: Kató Alpár

Szávay kiemelte, ezzel egy újabb kapocs jön létre az anyaország és elszakított részeink között, amely nem csak a 2014-es választásokra szól.

Az RMDSZ már retteg

A politikus azt is hangsúlyozta, nem kívánnak tömegpártot szervezni, ezért nem is tartanak fórumokat, tagtoborzást, csak elkötelezett, párttagságukat nyíltan vállalni tudó jelentkezőket várnak. Szávay hozzátette, azzal is tisztában van, hogy egy nemzeti radikális mozgalom felvállalása sokaknak egzisztenciális szempontból sem könnyű, főleg ha annyi hazugságot és rágalmat terjesztenek, mint a Jobbikról.

A képviselő elmondta, egy kilenc napos erdélyi körúton vesz részt, amelynek nyitányaként pénteken Nagyváradon megalakult a párt Bihar megyei csoportja. Ez ellen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezett provokációt a hozzá közel álló Új Magyar Szó segítségével. Az ellentüntetést az a Szabó József szervezte, aki amellett, hogy RMDSZ-es önkormányzati képviselő, unokaöccse Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-elnöknek, és egy nappal a provokáció után az erdélyi magyar párt ifjúsági szervezete, a Miért vezetőjévé választották. Szávay szerint felháborító és egyben jellemző, hogy Szabó magyart magyar ellen uszító kampánnyal akart és tudott politikai tőkét kovácsolni. Egyben gratulált a fiatalembernek: „Kitanulta a gazemberséget, kiváló RMDSZ-es politikus lesz belőle” – fogalmazott.

Autonómiát Délvidéken is!

Szávay István utalt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szombati tisztújító küldöttgyűlésére, ahol a Jobbik nevében az autonómia támogatásáról biztosította az erdélyi magyarokat, és több közelmúltbeli eseményekre is reagált. A koszovói szerb autonómia kapcsán kifejtette, a magyar külpolitikának precedens értékűnek kell kezelni a kérdést, és Szerbia uniós csatlakozásának feltételéül kell szabnia a 150 ezer egy tömbben élő délvidéki magyar legnagyobb fokú autonómiájának megadását.

Fotó: Kató Alpár

A legutóbbi magyar-román külügyi bizottsági ülés megítélése szerint tipikus példája a fideszes mosolydiplomáciának, mindvégig román szempontok domináltak, és semmilyen előrelépés nem történt, egyedül a jobbikos Gyöngyösi Márton állt ki az erdélyi magyarság ügyei mellett, az RMDSZ-es Borbély László a román állam érdekeit képviselte.

Bencsik János

Csíkszereda

Fotók: Kató Alpár

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/szekelyfoldi_jobbikos_csoportok_alakultak