Áfacsökkentéssel lehetne a BKV helyzetét javítani

A mai közgyűlés előtt szerepel egy tájékoztató, mely a BKV Zrt. járműveinek és közlekedési infrastruktúrájának műszaki állapotát hivatott bemutatni - mondta el Szabó György budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik képviselője a BKV-val kapcsolatban elmondta, szerinte fabatkát sem ér az Európai uniós és a magyar jogrend, mert semmibe veszi a többségi társadalom érdekeit, és tényszerűen arcul csapja a tisztességes, amúgy jogkövető állampolgárokat.

Szabó György ezt azzal kapcsolatban említette, hogy Hagyó Miklós, volt főpolgármester-helyettes pert indított és nyert a magyar állammal szemben fogvatartásának körülményeit kifogásolva. A BKV jelenlegi állapotáért közvetve és közvetlenül is felelős korábbi politikai döntéshozókat sztárügyvédek védik, és még arra is van idejük, hogy a magyar állammal szemben pert kezdeményezzenek - fogalmazott az üggyel kapcsolatban Szabó György. A korábbi ciklusban tevékenységével nyilvánvalóan milliárdos kárt okozó volt főpolgármester-helyettes - folytatta a politikus - azért indított pert a magyar állam ellen, mivel penészes volt a börtön fala, ahol az előzetest töltötte. A pert megnyerte, így a 12 500 euró mellett a perköltségre is kötelezte a magyar államot az Európai Bíróság.

Ugyanakkor a jelenlegi BKV-nál ritka kivételnek számít, ha valamelyik épület egyik helyisége nem penészes – jegyezte meg a képviselő. A járművekre, az infrastruktúra állapotmegőrzésére forrásokat nem biztosítottak, így csak a BKV-s dolgozók heroikus munkájának köszönhetően lehet biztosítani ma a város vérkeringését - fogalmazott Szabó György, majd hozzátette, a BKV kritikus állapotának az a Hagyó Miklós is okozója, aki most a penészes börtönfalak miatt kap milliókat kártérítésként az adófizetők pénzéből.

A közgyűlés előtt lévő BKV állapotát bemutató tájékoztató összefoglalja a mindenütt fennálló áldatlan állapotokat, ugyanakkor az is látható, hogy a jelenlegi városvezetés sem tud azonnali megoldásra javaslatot tenni. A fővárosi Jobbiknak azonban azonnali, valamint rövid és hosszú távú érdemi javaslatai vannak a kialakult válsághelyzet megoldására – nyilatkozott Szabó György. Elmondta, a Jobbik évek óta kezdeményezi a BKV-t terhelő 27 százalékos ÁFA tartalom 5 százalékos szintre csökkentését és a BKV által használt üzemanyagok, egyéb energiák jövedéki adójának nulla százalékos mértékének meghatározását. Ezek az intézkedések - véli a politikus - olyan plusz forrásokat teremthetnek elő, mely több problémára megoldást jelentene. A felszabadult forrás azonnali mozgásteret biztosítana a BKV számára a helyzet mérséklésére - szögezte le Szabó György.

A képviselő sajtótájékoztatója végén elmondta, a fővárosi Jobbik mielőbb egyeztetést kezdeményez a kormánynál a BKV-nél fennálló áldatlan állapotok miatt. Felszólítják továbbá a kormányt, hogy ne kövesse az elmúlt időszakok szocialista politikáját, helyette biztosítsa a BKV részére az idei évre hiányzó 15 milliárdos forrást.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.