Sorozatgyilkos cigányok büntetés nélkül a társadalomban

Védtelen időseket bántalmazó cigány sorozatgyilkosok kerülnek utcára, anélkül, hogy ítéletet hoztak volna ügyükben- írja a Blikk.

R. Elemér (49) héttagú bűnbandája arra specializálódott, hogy könnyű célpontoknak számító öregembereket rabol ki otthonukban. Áldozataikat kegyetlenül bántalmazták, ketten bele is haltak sérüléseikbe, kettőt csak az orvosok tudtak visszahozni az életbe – közölte a lap.

A Blikk információi szerint vasárnap id. R. Elemért, M. Istvánt és R. Henriket kiengedték a börtönből, mert április 21-én letelt a törvény által maximálisan előzetes letartóztatásban eltölthető idő elsőfokú ítélet nélkül; annak ellenére, hogy már 2011-ben sor került az első tárgyalásra, amelyen a vádlottak közül többen részben elismerték bűnösségüket. Az ügyben csak a DNS-vizsgálatok költsége meghaladta a 30 millió forintot. Az egyik elhunyt hozzátartozója rettegve várta a napot, amelyen a gyilkosok végül kisétálhattak a börtönből.

A vádlottak egy részének előzetes letartóztatása valóban megszűnik áprilisban – erősítette meg a lap információit a Fővárosi Törvényszék. A bíróság a szakértői vélemény késedelme miatt nem tudta idejében befejezni az ügyet – közölték. Hozzátették: a kiengedett vádlottak kényszerintézkedéséről később adnak tájékoztatást. Így egyelőre nem tudni, hogy R. Elemér és társai házi őrizetbe kerültek-e. Mivel életfogytiglani büntetést is kaphatnak, a szökés veszélye is fennállhat.

Megkötözték, az ágy lába alá tették a fejét és ráugrottak

Mint azt korábban megírtuk R. Elemér hattagú családjával "lomizás ürügyén" indult "portyázni" Ároktőről, és az M3-as autópálya mentén lévő településeket vették célba. Áldozataik védtelen öregemberek voltak, akiket saját otthonaikban vertek és kínoztak meg, majd raboltak ki. Ketten belehaltak a kegyetlenkedésbe, több idős ember életét csak az orvosok tudták megmenteni. Eddig 12 hasonló esetre derült fény, főleg Budapesten, valamint Heves és Hajdú-Bihar megyében.

A gengszterek 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között támadták meg az idős embereket. A csütörtökön kezdődő tárgyaláson négyen tagadtak, ketten részben beismerték bűnösségüket. A 49 éves R. Elemér - akinek két fia, Elemér és Henrik is a banda tagja volt - azt sem tudta megmondani, hányszor volt büntetve életében. (A bíró összeszámolta: több mint tízszer.) K. András arra nem emlékezett, hogy hány osztályt végzett. "Hatot ha jól tudom, bíró úr, korán kezdtem csajozni" - mondta a vicces kedvű cigánybűnöző

Mint kiderült, a kegyetlen banda tagjai közül többen segélyből, illetve közmunkából éltek. Ezt a közel ötvenezer forintot vasazásból egészítették ki. Eddig lopásért és testi sértésért ültek. A kegyetlen rablások részleteit egy órán keresztül ismertette az ügyész.

A 80 éves görbeházai K. Károlyt bottal verték, kezét-lábát megkötözték, rátapostak, szájába nejlont tömtek. Az idős ember tizenkét órát szenvedhetett, mire meghalt. Tőle fagyasztott húst vittek el.

A forgatókönyv minden esetben hasonló volt. Hajnalban négyen-öten csuklyával a fejükön az idős emberekre rúgták az ajtót, áldozataik fejére lepedőt dobtak. Vascsövekkel verték őket, amíg ki nem szedték belőlük, hol rejtegetik kis értékeiket. Ezután gúzsba kötözték őket, majd sorsukra hagyták a haldoklókat. Volt olyan idős ember, akinek megkötözött testére ágylábat tettek, majd az ágyra rá is ugrott az egyik mintegy 100 kilós férfi. Egy idős nő fejét a hajánál fogva beleverték a küszöbbe.

Elégtelennek találta a bíróság a bizonyítékokat, így a beismerő vallomás ellenére is felmentette az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletével T. Mátyást, akit egy idős kókai asszony megölése miatt állítottak bíróság elé.

Bevallotta a gyilkosságot, mégis elengedték

A 2011 márciusától előzetes letartóztatásban lévő férfit bizonyítottság hiányában mentette fel a bíróság. Az eljárás több mint kétmillió forintos bűnügyi költségét az államnak kell viselnie. A szóvivő elmondta, hogy T. Mátyás bilincsek nélkül, szabad emberként hallgathatta végig az ítélet indoklását.

A vádirat szerint a 32 éves férfi 2010. november 12-én Kókán késő este bement a 79 éves nő házába, majd szexuális indítékkal közeledett hozzá, emiatt dulakodtak. A vádlott több alkalommal megütötte az asszonyt. Családtagjai csak másnap délelőtt találtak rá a nőre, akihez rögtön mentőt hívtak. Az orvosok életmentő műtétet hajtottak végre rajta, és később több egészségügyi intézményben is kezelték, ennek ellenére 2011. február 12-én meghalt.

A bíróság álláspontja szerint a sértett halála koponyatörés, agyzúzódás és a további súlyos sérülések szövődményeinek együttes hatásaként következett be. A vádirat szerint az áldozat a bántalmazás utóhatásaiba halt bele.

A bíróság szerint azonban "a vádlott beismerése kevés a bűnösség bizonyításához". A további nyomok csak arra elegendők, hogy bizonyítsák, az elkövető T. Mátyás is lehetett. A bíróság végül felmentette T. Mátyást. A bíróság szerint az elkövetés pontos ideje, helye és tettese ismeretlen. A határozat ellen az ügyész fellebbezett, ezért a per másodfokon folytatódik - közölte a törvényszék szóvivője.

Blikk - alfahir.hu

 

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.