Előre eldöntött volt a hajdúsámsoni iskola sorsa

A szebbjovo.hu információi szerint minden tiltakozás hiábavaló volt az ellen, hogy a Hit Gyülekezete megkaparintsa Hajdúsámson egyetlen iskoláját. Mindezt a portál birtokába került hangfelvétel bizonyítja.

A felvételen hallgató, ahogy a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Művészetoktatási Intézményben 2013. április 10-én, reggel 8:10 perckor B. Zoltán tanár szó szerint a következőt mondta, összefoglalva O-né. Gy. Magdolna igazgatóhelyettes szavait:

„Ez nem vitakérdés, ez el van döntve. És akárhogy és mint is polemizálunk, Magdinak igaza van, közös érdekünk, a gyerekek érdeke, nem is a miénk. Az, hogy hány álláshely egy dolog. A hajdúsámsoni gyerekek érdeke az, hogy egységesek legyünk ebben a kérdésben, és arra próbáljuk így az embereket rá venni, hogy húzzák alá a kettest! Pont! Ez a gyerekek érdeke, nem a miénk – elsősorban. Ha itt így még megosztjuk egymást, nincs meg a …. Lehet menni tüntetni, Tv-be menni, nyilatkozni, fotózkodni, mindent lehet csinálni! De ebbe ne menjünk….”

Az előzményekkel kapcsolatos korábbi összefoglalónk itt olvasható:

Hidegzuhany

Ahogy azt megírtuk, váratlan esemény történt a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában: április elején behívták az iskola dolgozóit, hogy azonnal nyilatkozzanak, akarnak-e augusztus 31-től a már Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni.

Portálunknak egy ott dolgozó tanár elmondta, meglepetésszerűen érte őket, hogy a Klebelsberg központ illetékese és az iskolaigazgató szétosztott a tanárok között egy nyilatkozatot, amin jelezni kell, kívánnak-e továbbra is a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni.

A hivatalos indoklás az, hogy a Kúria döntése alapján szükséges a lépés, viszont arról nem tudni egyelőre, máshol is előfordult-e ez.

Bízni kell benne, hogy a gyerekek érdeke is érvényesül?

A hajdúsámsoni általános iskola ügyében Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő felszólalt egy korábbi parlamenti ülésen. Emlékeztetett: a Kúria hatályon kívül helyezte a debreceni törvényszék ítéletét, a Hit Gyülekezete pedig most ismét megpróbálja rátenni a kezét az iskolára. A gyermek védelméről szóló törvény kimondja: a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a fejlődésére ártalmas környezeti és társadalmi hatások ellen védelemben részesüljön, illetve joga van ahhoz, hogy vallási, lelkiismereti meggyőződését szabadon megválassza, kinyilvánítsa és gyakorolja, valamint hit- és vallásoktatásban vegyen részt. Ha a Hit Gyülekezete megszerzi a város egyetlen általános iskoláját, akkor 1100 gyerek alapvető joga sérül.

Hoffmann Rózsa válaszában elmondta: bármely egyház iskolaátvételét jogszabályok határozzák meg. A fent említett ügy során megváltozott a törvényi környezet. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az egyházi szervezet között kell megegyezésnek születnie. Hozzátette: bízni kell abban, hogy a résztvevők a jogszabályok betartásával és gyerekek érdekének mérlegelésével hozzák meg a megfelelő döntést.

Elkaszálták a Hit Gyülekezete kérését

Mint ismert, Hajdúsámson önkormányzata 2012. május 30-án döntött úgy, hogy a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének adja át. A döntés ellen a szülők és több szervezet – köztük a Jobbik is – demonstrált.

Az ügyben két fronton is megindult a jogi küzdelem. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal augusztus végén pert indított az önkormányzat ellen, ennek eredményeként október 15-én a Debreceni Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte az iskola fenntartói jogának átadásáról szóló döntést. A Hit Gyülekezetének befolyása alatt álló hajdúsámsoni önkormányzat ebbe nem törődött bele, és a Kúriához fordult rendkívüli jogorvoslatért. A Kúria e tárgyban még nem döntött, de bármi is lesz a felülvizsgálati eljárás eredménye, az iskola 2013 őszéig biztonságban van, mivel év közben nem lehet fenntartót váltani.

A másik jogi vonalat a szülők indították, akik Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő segítségével nyáron aláírásgyűjtésbe kezdtek a Hit Gyülekezete iskolafoglalása ellen. Az önkormányzat jegyzője először nem akarta hitelesíteni a kérdőíveket, majd amikor a debreceni bíróság a Jobbiknak adott igazat, szó szerint bujkálni kezdett. A jogerős bírósági határozat birtokában a Jobbik újra követelni kezdte a helyi népszavazás kiírását, erre a jegyző az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybíróság október 29-i döntésében (amelyet a bürokrácia útvesztőjében csak most, másfél hónap elteltével kaptak kézhez az illetékesek) elutasította az önkormányzat panaszát, mondván annak benyújtására nem volt jogosultsága. (Vagyis az Ab a panasz tartalmát nem is vizsgálta, a beadvány már a formai hibák miatt elvérzett.)

A Jobbik tiltakozott

A Jobbik felháborodva értesült arról, hogy a Hit Gyülekezete februárban újra rátette a kezét a hajdúsámsoni általános iskolára, és egyenesen vérlázítónak tartja, hogy a cionista bizniszszekta azonnali döntésre kényszeríti az intézmény pedagógusait és diákjait- írta korábbi közleményében Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke és Ágoston Tibor, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei alelnöke.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt ügyében a helyzet odáig fajult, a hajdúsámsoni iskola pedagógusainak azonnali nyilatkozatot kellett tenniük arra vonatkozóan, hogy akarnak-e augusztus 31-től a már Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni. A gyermekeiket a helyi intézménybe járató szülőknek szintén mindössze két nap áll rendelkezésükre, hogy meghozzák a döntést gyermekeik jövőjét illetően – írták a képviselők.

A Jobbik tiltakozott a Hit Gyülekezetének gátlástalan akciója ellen, és követelte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, hogy ne asszisztáljanak a cionista szekta ízléstelen módszereihez, amellyel 1100 gyermek alapvető jogait tiporják a sárba.


alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.