A „náci” Jobbik ellen tüntettek Nagyváradon

„Nem akarunk náci várost” táblával tüntettek a Jobbik erdélyi terjeszkedése ellen péntek délután RMDSZ-es fiatalok Nagyváradon. A nemzeti radikális párt Szatmár után Bihar megyében is csoportot hozott létre, egy héten belül Székelyföldön is mindenhol megalakulnak a Jobbik helyi szervezetei.

A Jobbik idén januárban kezdett tagtoborzásba Szatmárnémetiben, most pénteken Bihar megye központjában, Nagyváradon került sor alakuló ülésre. Partium után a nemzeti radikális párt Székelyföldön folytatja az építkezést.

Az alakuló ülést megelőző sajtótájékoztatón a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aktivistái tüntettek az eseménynek helyszínt biztosító iroda épülete előtt. „Azt szeretnénk, hogy az Önök által képviselt politika ne befolyásolja a nagyvárai értékrendet, és ne vigyük el a radikalizmus irányába mindazt, amit Nagyváradon próbálunk magyar kisebbségi politikaként képviselni” – jelentette ki Szabó József, a párt helyi önkormányzati képviselője, aki a Jobbikot az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román párthoz hasonlította.

Fotó: Kató Alpár

RMDSZ-es fiatalok "spontán" tüntetése

„Ha nem lett volna, aki bejelentkezik, hogy szeretne csatlakozni hozzánk, akkor nem jöttünk volna Nagyváradra, meg máshova se. Aki viszont keres minket, annak lehetőséget teremtünk, hogy csatlakozzon” – válaszolta a tüntetőnek Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinet elnöke. A politikus elismerte, nem csak Magyarországon, de határon túl is torz kép él a Jobbikról, ám határozottan leszögezte, a Jobbik nem náci, nem hirdetnek gyűlöletbeszédet, továbbá bízik benne, hogy egy év elteltével a tüntető fiataloknak is megváltozik a véleménye.

Nem tudták, mi ellen tüntettek

Az Alfahír megkérdezte az egyik demonstráló fiatalt, hogy miért tiltakoznak. A fiatal férfi úgy fogalmazott, nem kívánnak a magyarországi politika leképeződéséből, különösen a Jobbikból. Mint mondta, a Jobbik cigány- és zsidóellenes párt, ezen állítását „Magyarországról átszivárgott információkra” alapozta, de konkrét példát nem tudott mondani.

Fotó: Kató Alpár

A kezükbe adták

Az egyik megyei lap riportere arról faggatta a molinót tartó fiatalokat, hogy mit jelent a náci szó, erre egy fiatal lány azt felelte, nem tudja. Arra a kérdésre, hogy „Akkor miért fogod?”, azt válaszolta: „Mert odaadták”.

Nem új erdélyi párt alakul

A Jobbik nem szélsőséges párt, hanem az összmagyar érdekekért megalkuvás nélkül küzdő szervezet, amely azért jött Felvidék, Délvidék és Kárpátalja után Erdélybe, illetve Partiumba, mert igény volt rá – nyitotta meg a sajtótájékoztató hivatalos részét Szávay István. A politikus hangsúlyozta, nem kívánnak hagyományos értelemben vett párt hierarchiát létrehozni, ezért nem lesznek alapszervezetek, csupán megyei csoportok, amelyek koordinálásáért, illetve a kapcsolattartásért egy-egy szervező fog felelni. Leszögezte, nem új erdélyi pártot kívánnak létrehozni, és a helyi jobbikosoknak nem lesz feladatuk megnyilvánulni a helyi belpolitikai ügyekben.

Fotó: Kató Alpár

Sajtótájékoztató: Kulcsár Gergely (b), Szávay István (k) és Lokodi Ferenc Attila (j)

A külhoni terjeszkedés célja, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt az anyaország és erdélyi magyarok között, továbbá minél több magyar emberhez eljussanak, állampolgárságtól és szavazati jogtól függetlenül – fejtette ki Szávay. A jobbikos képviselő reményei szerint határon túli tagjaik közvetítése révén az eddigieknél is nagyobb számban és hatékonyabban tudnak majd külhoni ügyekkel foglalkozni.

Szávay az utóbbi napok nemzetpolitikai eseményeit felelevenítve utalt a „totális kudarccal végződő” szerdai közös magyar-román külügyi bizottsági ülésre, ahol a román delegációt vezető RMDSZ-es Borbély László Bukarest asszimilációs politikáját védte. A politikus emlékeztetett, hogy a találkozón a kormánypártok szóba sem hozták az erdélyi magyarokat ért jogsértéseket, ezt csak a jobbikos Gyöngyösi Márton tette szóvá. Kitért az MSZP kolozsvári bocsánatkérésére is, megítélése szerint a szocialistákat csak a zsákmányszerzés (vagyis a határon túli szavazatok – a szerk.) vezérli.

Radikálisabb nemzetpolitikára várnak

Lokodi Ferenc AttilaA sajtótájékoztatón bemutatkozott Lokodi Ferenc Attila, a Jobbik Bihar megyei szervezője, aki hangsúlyozta, a Partiumban is szükség van a Jobbik következetes politikájára. A párt helyi csoportjának értékelvű politizálással és a kultúra megtartó erejével kell segítenie a Nagyvárad és környéki magyarságot – húzta alá.

Lokodi Ferenc Attila kiemelte, a jelenlegi gazdasági válság mellett súlyos erkölcsi válság is van, ezt nemzeti keresztény értékrenddel lehet leküzdeni. Újságírói kérdésre elmondta, olyan helyi magyarokat keresnek, akik eddig nem lettek megszólítva, és akik Szent László városában húsz éve várnak egy kicsit radikálisabb magyarországi fellépésre.

Újraegyesült Bihar megye

A sajtótájékoztatón Kulcsár Gergely, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke örömét fejezte ki, hogy a határ túloldalán is Jobbik szervezet alakult. Mint mondta, a korábbi években felvették a kapcsolatot a nagyváradi és Bihar megyei szimpatizánsokkal, voltak közös politikai és kulturális rendezvényeik, és kiváló ismertségeket alakítottak ki.

Kulcsár elárulta, a jövőben még szorosabbra kívánják fonni az együttműködést, ennek keretében a magyarországi tagok április 28-án képviseltetni fogják magukat a Szent László búcsún, június 4-én pedig Debrecenben lesz trianoni megemlékezés. A jobbikos képviselővel önkormányzati képviselők is érkeztek Debrecenből, illetve Balmazújvárosból, akik várják a szakmai javaslatokat a 2014-es magyarországi önkormányzati program megalkotásához.


Bencsik János

Nagyvárad

Fotók: Kató Alpár

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.