Hitgyülis iskolaátvétel: ne dőljenek be a szülők!

A szülői tiltakozás ellenére is megkaparinthatja a hajdúsámsoni általános iskolát a Hit Gyülekezete. Információink szerint a tanároknak kell győzködni a szülőket és a diákokat arról, hogy milyen jó is ez.

Információink szerint nemcsak a tanárokat, de a diákok szüleit is arra kötelezik, hogy nyilatkozzanak arról, hogy szeretnék-e, hogy gyerekük továbbra is az iskolába járjon. Az iskolában dolgozó pedagógusoknak kiadták az ukázt, hogy győzzék meg a szülőket, ne vigyék el gyermekeiket az intézményből, a tanulókat pedig arról, hogy milyen jó a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolába járni.

A szülőknek péntek reggelig nyilatkozniuk kell, hogy az állam vagy a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolába szeretnék-e járatni a gyermeküket. A helyi Jobbik nyomatékosan felhívja a szülők figyelmét arra, hogy ne dőljenek be annak a híresztelésnek, miszerint más településre kell járatniuk a gyermeküket, amennyiben állami fenntartás alá kerül az intézmény, illetve olyan információk is érkeztek, hogy amennyiben az állami fenntartást húzták alá az értesítőn, visszaküldik avval az indokkal, hogy nem lett helyesen kitöltve. Mivel a határidő igen szoros, kérik a szülőket, hogy figyeljenek  a fenti dolgokra. Információink szerint az eddig leadott "voksok" 70 százaléka az állami fenntartás mellett szól.

Hidegzuhany

Ahogy azt megírtuk, váratlan esemény történt a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában: kedden délután négyre behívták a dolgozókat, hogy azonnal nyilatkozzanak, akarnak-e augusztus 31-től a már Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni.

Portálunknak egy ott dolgozó tanár elmondta, meglepetésszerűen érte őket, hogy tegnap délután a Klebelsberg központ illetékese és az iskolaigazgató szétosztott a tanárok között egy nyilatkozatot, amin jelezni kell, kívánnak-e továbbra is a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni.

A hivatalos indoklás az, hogy a Kúria döntése alapján szükséges a lépés, viszont arról nem tudni egyelőre, máshol is előfordult-e ez. 

Listázás

Az iskola tanára az alfahir.hu-nak elmondta továbbá, hogy a dolgozók nagy része félti a munkáját, így szinte mindenki igent fog írni, néhány tanár pedig - így ő maga is - bojkottálja a nyilatkozattételt. A nemmel “szavazó” tanárokat az ígéret szerint áthelyezik máshova - már ha van hely.

A tanárok között jelenleg igen nagy a feszültség, senki sem érti, miért kell kényszerhelyzet elé állni ilyen körülmények között - tudta meg portálunk az iskola oktatójától, aki úgy véli, a vallási szervezet egyfajta “listázása” állhat a lépés mögött. 

Bízni kell benne, hogy a gyerekek érdeke is érvényesül?

A hajdúsámsoni általános iskola ügyében Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő felszólalt a hétfői parlamenti ülésen. Emlékeztetett: a Kúria hatályon kívül helyezte a debreceni törvényszék ítéletét, a Hit Gyülekezete pedig most ismét megpróbálja rátenni a kezét az iskolára. A gyermek védelméről szóló törvény kimondja: a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a fejlődésére ártalmas környezeti és társadalmi hatások ellen védelemben részesüljön, illetve joga van ahhoz, hogy vallási, lelkiismereti meggyőződését szabadon megválassza, kinyilvánítsa és gyakorolja, valamint hit- és vallásoktatásban vegyen részt. Ha a Hit Gyülekezete megszerzi a város egyetlen általános iskoláját, akkor 1100 gyerek alapvető joga sérül.

Hoffmann Rózsa válaszában elmondta: bármely egyház iskolaátvételét jogszabályok határozzák meg.  A fent említett ügy során megváltozott a törvényi környezet. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az egyházi szervezet között kell megegyezésnek születnie. Hozzátette: bízni kell abban, hogy a résztvevők a jogszabályok betartásával és gyerekek érdekének mérlegelésével hozzák meg a megfelelő döntést.

Elkaszálták a Hit Gyülekezete kérését

Mint ismert, Hajdúsámson önkormányzata 2012. május 30-án döntött úgy, hogy a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének adja át. A döntés ellen a szülők és több szervezet – köztük a Jobbik is – demonstrált.

Az ügyben két fronton is megindult a jogi küzdelem. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal augusztus végén pert indított az önkormányzat ellen, ennek eredményeként október 15-én a Debreceni Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte az iskola fenntartói jogának átadásáról szóló döntést. A Hit Gyülekezetének befolyása alatt álló hajdúsámsoni önkormányzat ebbe nem törődött bele, és a Kúriához fordult rendkívüli jogorvoslatért. A Kúria e tárgyban még nem döntött, de bármi is lesz a felülvizsgálati eljárás eredménye, az iskola 2013 őszéig biztonságban van, mivel év közben nem lehet fenntartót váltani.

A másik jogi vonalat a szülők indították, akik Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő segítségével nyáron aláírásgyűjtésbe kezdtek a Hit Gyülekezete iskolafoglalása ellen. Az önkormányzat jegyzője először nem akarta hitelesíteni a kérdőíveket, majd amikor a debreceni bíróság a Jobbiknak adott igazat, szó szerint bujkálni kezdett. A jogerős bírósági határozat birtokában a Jobbik újra követelni kezdte a helyi népszavazás kiírását, erre a jegyző az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybíróság október 29-i döntésében (amelyet a bürokrácia útvesztőjében csak most, másfél hónap elteltével kaptak kézhez az illetékesek) elutasította az önkormányzat panaszát, mondván annak benyújtására nem volt jogosultsága. (Vagyis az Ab a panasz tartalmát nem is vizsgálta, a beadvány már a formai hibák miatt elvérzett.)

A Jobbik követeli, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központ ne asszisztáljon a jogsértéshez

A Jobbik felháborodva értesült arról, hogy a Hit Gyülekezete februárban újra rátette a kezét a hajdúsámsoni általános iskolára, és egyenesen vérlázítónak tartja, hogy a cionista bizniszszekta azonnali döntésre kényszeríti az intézmény pedagógusait és diákjait- írta közleményében Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke és Ágoston Tibor, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei alelnöke

A hajdúsámsoni  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt ügyében a helyzet odáig fajult, hogy a tegnapi nap folyamán a hajdúsámsoni iskola pedagógusainak azonnali nyilatkozatot kellett tenniük arra vonatkozóan, hogy akarnak-e augusztus 31-től a már Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában dolgozni. A gyermekeiket a helyi intézménybe járató szülőknek szintén mindössze két nap áll rendelkezésükre, hogy meghozzák a döntést gyermekeik jövőjét illetően – írták a képviselők.

A Jobbik tiltakozik a Hit Gyülekezetének gátlástalan akciója ellen, és követeli a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, hogy ne asszisztáljanak a cionista szekta ízléstelen módszereihez, amellyel 1100 gyermek alapvető jogait tiporják a sárba.

 

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.