Kétszer is találkozott Portik és Laborc

Az Alkotmányvédelmi Hivatal két éttermi számla segítségével bizonyosodott meg arról, hogy Labroc Sándor és Portik Tamás találkoztak.

Portik Tamás és Laborc Sándor kétszer is találkozott 2008 nyarán, ekkor Portik több ma is vezető beosztást betöltő vezetőt is említett és az általa ismert viselt dolgaikról, politikai és alvilági kapcsolataikról is beszélt – írta a Népszabadság.

Az információkért Portik egyfajta védelmet kért volna magának a Nemzetbiztonsági Szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztertől.

Szilvásy György azonban Portik közvetítőjét az NBH főigazgatójához küldte, így végül Laborc és akkori helyettese találkoztak a kilencvenes évek illegális olajügyeiben kulcsszerepet játszó Energol Rt. egykori marketingigazgatójával, akit tavaly a rendőrség emberölésre felbujtás és más bűncselekmények gyanújával vett őrizetbe. Jelenleg felbujtóként összesen hét ember halálával összefüggésben nyomoznak ellene, és a gyanúsítások száma még nőhet.

A találkozó ténye állítólag az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetői előtt sem volt ismert, mivel nem készült róla dosszié, a találkozón elhangzottakat nem dolgozták fel, titkosszolgálati utómunkát sem végeztek. Állítólag azért nem, mert a röviddel a találkozó után kirobbant UD Zrt.-botrány elvonta Laborc figyelmét a szerinte amúgy sem túl hasznos Portik-találkozóról, más pedig nem foglalkozott az anyaggal.

Egy tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen derült ki, hogy két ilyen találkozó is volt. Az NBH Alkotmányvédelmi Hivatallá (AH) alakítását követő két évben nem kerültek elő a találkozó dokumentumai. Miután a szakbizottság ülésén kiderült, hogy volt ilyen megbeszélés, elkezdték keresni a találkozóról készült jelentéseket, feljegyzéseket, hangfelvételeket, az utólagos feldolgozás dokumentumait, de semmit nem találtak. Végül abból kiindulva, hogy Laborc Sándor nyilván nem a saját zsebéből fizette az ominózus ebédeket, de valószínűsíthetően azt sem engedte meg, hogy Portik állja a számlát, elkezdték keresni a kérdéses időszak költségszámlái között a találkozó nyomait. Rá is találtak a két ebéd éttermi számlájára, és az egyik mellett két, jelzés és felirat nélküli CD-lemezre. Utóbbiakat azonnal átküldték a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak, ahol elkészítették az írásos változatát és állítólag másolat is készült róluk – közölte a Népszabadság.

Nemrég a Heti Válasz azt írta, hogy Laborc a találkozón egyebek közt arra kérte Portikot, hogy „gyűjtsön vagy gyártson” információkat a Fidesz vezető politikusairól. A cikk három nevet is említett, ám Laborc szerint, aki rágalmazásért feljelentette a lapot, egyidejűleg személyiségi jogi pert is indított ellene a fenti közlések miatt, ilyen kérés nem hangzott el. És sok minden más sem, amit a sajtó ki nem mondva, de egyértelműen az ominózus találkozóról készült hangfelvételre hivatkozva írt.

 

Népszabadság - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.