Nem tudják összerántani a baloldalt

kötélhúzásA szocialisták is kikosorazhatják Bajnait, legalábbis erre utal, hogy információk szerint nem akarnak együtt tüntetni az Együtt 2014-gyel. A libás Gyurcsánnyal is összeveszhet.

Mélyül a hatalmi harc a baloldal vezéri pozíciójáért Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezető politikusa és Mesterházy Attila MSZP-elnök között – legalábbis a Magyar Nemzet cikke szerint. A lapnál úgy tudják, a szocialisták egyelőre nem akarnak az alaptörvény-módosítás kapcsán közösen tüntetni Bajnaiékkal, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Egyelőre az MSZP sem csatlakozott a Bajnai Gordon által kezdeményezett, az alaptörvény módosítása elleni közös ellenzéki demonstrációhoz, mondván: a párt a május elsejei nagy rendezvényre koncentrálja mozgósító erejét. A Népszabadság információi szerint jobbnak látnák a megmozdulást ezen időpont utánra halasztani. A Magyar Nemzet kérdésére az Együtt 2014-nél ezt cáfolták, és azt mondták: lesz közös tiltakozás. Az MSZP sajtóosztálya lapzártáig viszont nem reagált az ügyben.

Mint ismert, miután a Századvég közzétette, hogy felmérése szerint Mesterházy esélyesebb arra, hogy a baloldali összefogás vezetője legyen, Bajnai a már elfogadott alaptörvény-módosítás elleni közös tiltakozásra hívta fel az ellenzéki pártok vezetőit.

Az Együtt 2014 és szövetségesei eközben nevetségesen támogatottságú akciókat hajtanak végre. Az Együtt 2014 egyik alapítója, a Milla például tegnap úgynevezett flash mobot – villámcsődületet – szervezett a Parlament elé. A csődület mindössze két aktivistájukból állt, akik egy uniós zászlót próbáltak kitűzetni – sikertelenül - az Országgyűlés épületére, kilencéves EU-tagságunkra hivatkozva.

Bajnai Gyurcsánnyal is összekaphat

Csütörtökön kiderült, Bajnai Gordon kormányra kerülése esetén nem venné el a szavazati jogát a határon túli magyaroknak. Bár azt azért jelezte: a határon túl élők szavazásának gyakorlati lebonyolítása szerinte egyelőre átláthatatlan, így óriási veszélyeket rejt magában. A szocialisták még tárgyalnának erről, a gyurcsányisták viszont egyértelműen megvonnák a szavazati jogot a nem Magyarországon élő kettős állampolgároktól.

Amerikai recept

A Heti Válasz információi szerint az Együtt 2014 felvette a kapcsolatot az Obama-kampány gigantikus adatbázisának létrehozásában közreműködő céggel, az amerikai demokraták mozgósításáért felelős szakemberek pedig már jelen pillanatban is segítik a Bajnai-pártot. A Magyar Nemzet cikke szerint a kormányellenes megmozdulások azt támasztják alá, hogy a benne részt vevő civilnek mutatkozó szervezetek és az őket támogató Bajnai-féle választási szövetség az amerikai Saul Alinsky által kidolgozott technikákat követi. Eszerint 12 szabályt kell követni, többek között, hogy minden irányból kell támadni az ellenfelet, illetve hogy úgy kell alakítani a történéseket, hogy a másik erőszakot alkalmazzon, mivel a közvéleménye a gyengébb féllel szimpatizál.  

 

Magyar Nemzet - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.