Bűnös a volt szocialista képviselő

Bűnösnek találta bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében az egykori szocialista országgyűlési képviselőt a Debreceni Járásbíróság. Az ítélet ellen Juhászné Lévai Katalin és ügyvédje is fellebbezett – írja a delhir.hu.

A vádirat szerint Juhászné Lévai Katalin a megyei területfejlesztési tanács elnökeként létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot, mely 2003. május 31-i hatállyal felmondott az ott dolgozó könyvvizsgálónak. Ezzel együtt az ügyvezető a könyvvizsgáló feladatait 2004. május 30-ig egy kft-re bízta, s erről megbízási szerződést is kötöttek. Egy évvel később a kht. ügyvezetője észrevette, hogy a cég megbízása lejárt, és sem a korábbi könnyvizsgáló visszahívását, sem az ő munkáját folytató kft. megbízását nem vezették át a cégnyilvántartásban. Ezt jelezte a társaság ügyvédjének és a vádlottnak, aki előbbi tanácsára 2004. május 31-én két alapítói döntést hozott. Az egyik szerint a 2003-ban visszahívott könyvvizsgáló felmondását 2004 május 31-re, a kft. megbízását pedig 2003 helyett szintén 2004. május 31-re módosíttatta.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában kiemelte, valótlan tartalmú volt a döntés, mivel a tényleges események egy évvel korábban történtek. Ezt az “alapítói döntést” Juhászné is aláírta, jóllehet ő és a társaság ügyvédje is tudott arról, hogy ezek a dátumok nem felelnek meg a valóságnak. Ezeket a döntéseket az ügyvéd benyújtotta a megyei bírósághoz, így a cégnyilvántartásba hamis adatok kerültek. Ezek szerint az új könyvvizsgáló kinevezése 2004. május 31-én történt, míg a régi megbízatása 2004. június 4-én járt le – közölte a delhir.hu.

Az ügyész a február 26-i tárgyaláson próbára bocsátást javasolt. Juhászné nem kívánt vallomást tenni, és nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését.

A Debreceni Járásbíróság kedden folytatta a tárgyalást, tanúkat hallgattak meg arra vonatkozólag, hogy miért nem szerepel jegyzőkönyvben az, hogy 2003 májusában egy új könyvvizsgáló céget választottak meg. Erre egyértelmű választ nem kapott a bíróság. Megszületett az ítélet is, mely szerint Juhászné Lévai Katalin bűnös, s megrovásban részesítették. Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyész nem, Juhászné és ügyvédje viszont fellebbezett. Az ügy így másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

delhir.hu - alfahir.hu

 

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.