Medvegyev: Nem kiszámítható az EU

A ciprusi példa okot ad Moszkvának arra, hogy átgondolja, van-e helye az eurónak az oroszországi tartalékvaluták között – mondta Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az Interfax hírügynökség tudósítása szerint.

A miniszterelnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban többször is hangsúlyozta: bízik az euróban, és Oroszország nem szándékozik csökkenteni az uniós pénz súlyát a valutatartalékaiban. A ciprusi bankbetétek megadóztatásának terve azonban új helyzetet teremtett.

“Ha Cipruson ez lehetséges, miért ne lehetne megcsinálni Spanyolországban, Olaszországban, és néhány más országban, ahol pénzügyi problémák vannak? Holnap ott fogják elkobozni a betéteket. Ez ok arra, hogy elgondolkodjunk” – válaszolta az orosz kormányfő az Interfax kérdésére.

Oroszország valutatartalékainak 41-42 százaléka euró. Medvegyev hangsúlyozta, hogy Oroszországnak kiszámíthatóságra van szüksége, de szerinte az Európai Unió javaslata a bankbetétek megadóztatására nem kiszámítható, némileg nem megfelelő döntésről tanúskodik.

Az orosz kormányfő megerősítette, hogy a Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter vezetésével Moszkvában tárgyaló ciprusi kormányküldöttség több állami eszközt kínált megvételre Oroszországnak. Azt is mondta, hogy előbb az Európai Uniónak kell megtennie a nemzetközi jogi normáknak megfelelő javaslatait, figyelemmel a ciprusi törvényekre is, amelyekben garantálják a tulajdon érinthetetlenségét. “Ezt követően tesszük majd meg a javaslatainkat, de eddig semmi újat nem hallottunk” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev.

Az orosz kormányfő emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2011-ben 2,5 milliárd eurós hitelt nyújtott Ciprusnak, így országa mindenképpen részt vesz az uniós tagállam likviditásának és fizetőképességének fenntartásában.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29d0eeeb/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3210Edmitrij0Emedvegyev0Eorosz0Ekormanyfo0Enem0Ekiszamithato0Eaz0Eeu0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.