Több száz magyar cég is tarthat a ciprusi bankbetétadótól

Magyarországon jelenleg 4500 vállalat tulajdonosai között vannak offshore tulajdonosok, ebből 1500 cég köthető Ciprushoz. Az utóbbi években ugyan folyamatosan csökkent az ilyen vállalatok száma, de nem látványosan – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

2011-ben a Magyarországon bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok az Opten adatai szerint több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. Kétharmaduk adózás előtti eredménye negatív volt, így adófizetési kötelezettségük összességében sem érte el a 3 milliárd forintot.

A hazai adóhivatal elől azonban nem tudnak teljesen előrejtőzni: személyi jellegű ráfordításuk közel 80 milliárd forint, aminek jelentős része szintén az államkincstárt gazdagítja.

A nemzetközi adóoptimalizálás az Európai Unión belül a tőke szabad áramlásának köszönhetően legális folyamat. Az adóparadicsomok azonban ezt az irányelvet és az anonimitást összességében a tagállamok rovására használják ki – nem véletlenül próbálja az EU normalizálni a helyzetet.

Ha a ciprusi kormány elfogadja az új illetékekre tett javaslatot, az 1500 magyar érdekeltségű ciprusi vállalat kint lévő pénzeszközeinek akár 9,9 százalékát is elveszítheti egyik napról a másikra. Ez várhatóan a ciprusi offshore cégek számának jelentős csökkenéséhez vezet, de az ez által kiváltott tőkemozgásoknak továbbra sem Magyarország lesz az elsődleges célpontja.

A legnagyobb ciprusi érdekeltségű hazai cégek*

 * 2011-es záró beszámolók alapján

 

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29bfbe8d/l/0Lvallalkozoi0Bnegyed0Bhu0Cvnegyed0C20A130A3190Eszamos0Eciprusi0Eoffshore0Ecegben0Eerintett0Emagyar0Evallalatot0Eerint0Ea0Etervezett0Ebankbetetsarc0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.